Bosna i Hercegovina     | 28.07.2018. 11:28 |

Na Golom brdu obilježena 25. godišnjica bitke za odbranu Žuči

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. jula (FENA) – Povodom obilježavanja 25. godišnjice bitke za odbranu Žuči i pogibije heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića, komandanta bataljona Prve slavne - 111. viteške brigade Zahira Panjete i njegovog brata Esada, te 18 pripadnika specijalne jedinice policije Odreda "Bosna", predstavnici boračkih udruženja i svih nivoa vlasti u BiH jučer su položili cvijeće, učenjem Fatihe i munutom šutnje odali počast herojima odbrane domovine BiH.

U okviru obilježavanja ove godišnjice, koju organizira Udruženje 1. Slavna – 111. viteška brigada Sarajevo, cvijeće je položeno na mjesto pogibije, Spomen obilježje Jezera, te na Golom brdu na Žuči, gdje je održan čas historije i druženje veterana brigade i pripadnika specijalne jedinice Bosna.

Cvijeće položeno i na mezare komandanta Šehovića i njegovih saboraca u haremu Alipašine džamije.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo se u obraćanju okupljenima na Žuči prisjetio hrabrosti branilaca Žuči, koji su nadljudskim naporima branili ovo strateški važno područje.

- Sa ovog mjesta upućujem pozdrave legendarnom komandantu Draganu Vikiću i ostalim našim braniocima koji se brane u pokrenutim sudskim procesima. Brane se na sudu što su odbranili našu državu od četnika i ustaša. Naša borba je bila časna i oni će to dokazati - kazao je ministar Fišo dodajući da je borba Armije RBiH bila borba protiv fašizma.

Poručio je svima koji i dalje negiraju državu BiH da odustanu jer je jača "naša odlučnost za njenu odbranu i normalan život dostojan svih njenih građana".

Brdo Žuč je bila strateški važna kota za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U julu 1993. godine živote je na ovoj koti položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH, 18 specijalaca i policajci iz PU Novo Sarajevo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu