Stranačke aktivnosti     | 28.07.2018. 10:35 |

Saopćenje za javnost Demokratske narodne zajednice (DNZ) BiH

FENA Saopćenje

U četvrtak 26.07.2018.godine je održana sjednica Kolegija OV-a Velika Kladuša s jednom tačkom dnevnog reda, koja je glasila „Migrantska kriza i stanje sigurnosti na području Općine Velika Kladuša“.

Na sjednici su iznesene informacije vezane za migrantsku krizu, što je ponukalo Predsjedavajućeg da ponudi nekoliko zaključaka vezanih za taj problem, iako Kolegij vijeća niti može niti ima nadležnost da donosi nove zaključke zaobilazeći Općinsko vijeće.

DNZ BiH - Krajiška stranka i njeni vijećnici su bili na tematskoj sjednici koja je održana nedavno na temu migranata i podržali su sve zaključke, te su ukazali na probleme i nesposobnost vlasti kako lokalne, tako i vlasti s viših nivoa u smislu rješavanja tog problema.

Vladajući svjesni da ne postoji većina u OV-u, žele da ovlasti Općinskog vijeća prenesu na Kolegij, što je jasno kršenje Poslovnika o radu, takav način rada DNZ BiH - Krajiška stranka neće podržati, jer je Općinsko vijeće institucija, koja treba da funkcionira.

DNZ BiH - Krajiška stranka smatra da migrantska kriza ne može i ne smije biti izgovor i alibi za stavljanje problema lokalnog stanovništva u drugi plan.

Na osnovu toga smo jučer tražili ZAKLJUČKOM , koji je usvojen (protiv bili predstavnici Laburističke stranke) da se održi redovna sjednica u što hitnijem roku, a gdje bi se na dnevnom redu našla i tačka vezana za migrantsku krizu, ali isto tako i tačka dnevnog reda na kojoj bi se našao i izvještaj o „reviziji budžeta“ o trošenju budžetskih sredstava, gdje se jasno može uočiti da se novac građana troši nenamjenski, netransparentno, nerealno, smatramo da je to izuzetno bitna tačka za raspravu na OV-u, jer taj novac u budžet uplaćuju naši građani.

Također smo upozorili Predsjedavajućeg da se ne pridržava Programa rada OV-a za 2018.g.  kojeg je Vijeće usvojilo, te da sjednice OV nije bilo već tri mjeseca, iako postoje i materijali i potreba da se iste održavaju i rezultiraju određenim  odlukama, zaključcima i preporukama.

DNZ BiH Krajiška stranka još jednom upozorava da pored problema migranata, vladajuća većina treba i mora znati  da i lokalno stanovništvo ima određene probleme, koje je neophodno rješavati.

Jedno od tih problema su i isplate šteta nastalih od prirodnih nepogoda, koje još uvijek nisu isplaćene.

Također ukazujemo i na neprofesionalno izvještavanje lokalnog radija Velika Kladuša, koji su u svom izvještaju u nabrajanju izglasanih zaključaka, namjerno izostavili  ovaj o hitnom održavanju sjednice OV-a.

Upozoravamo menadžment radija Velika Kladuša da su dužni transparentno, potpuno i tačno prenositi informacije i da su oni javno poduzeće.

PRESS SLUŽBA DNZ BiH - KRAJIŠKA STRANKA

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost DNZ BiH-Krajiške stranke

DNZ BiH – Krajiška stranka: Želimo razvoj i napredak Krajine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'