Bosna i Hercegovina     | 30.07.2018. 12:49 |

KBS: Nacionalističkom predizbornom retorikom Dodik pokušava opstati na vlasti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS) smatra da posljednja inicijativa predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika o poništenju Izvještaja Komisije Vlade o događajima u Srebrenici 1995. godine, predstavlja nastavak negiranja zločina genocida.

U saopćenju za javnost KBS podsjeća da je o karakteru rata i događajima u Srebrenici neopozivu presudu, u februaru 2007. godine, donio Međunarodni sud pravde u Hagu te da se nigdje u presudi ne spominje krivica 'srpskog naroda'.

Iz ove organizacije naglašavajku da je veličanje presuđenih ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava nedopustivo te da nanosi duševnu bol porodicama žrtava genocida.

- Svjesni smo da entitetski predsjednik pokušava nametnuti nacionalističku predizbornu temu kako bi pažnju građana skrenuo sa njihovih ozbiljnih životnih problema u bh. entitetu RS. On bi na taj način opstao na vlasti i nastavio bogaćenje, dok je narod u bh. entitetu RS svakim danom sve siromašniji - poručili su iz KBS-a.

Izrazili su ogorčenje i čuđenje zbog činjenice da državni pravosudni organi ne procesuiraju ovakve delikte, te apeluju na njih da što prije reaguju, saopćeno je iz Kongresa Bošnjaka Svijeta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta