Bosna i Hercegovina     | 30.07.2018. 11:53 |

Obilježena 25. godišnjica stradanja četvero Sarajlija u ulici Ilije Engela

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995., porodice i prijatelji položili su danas cvijeće i odali počast za četiri ubijena sugrađanina u ulici Ilije Engela broj 13.

Agresor je u ovoj ulici 1993. godine ubio dvoje djece, Irmu Hadžimuratović, koja je imala nepunih osam godina, Jasmina Terovića, koji je imao 13 godina, te dvije odrasle osobe, Elviru Hadžimuratović (Irminu majku) i Veru Kovačević.

- Okupili smo se na mjestu gdje je počinjen jedan od mnogobrojnih zločina tokom opsade grada. Na današnji dan 1993. u ulici Ilije Engela 1993. ubijena su četiri nedužna građanina Sarajeva, od koje je dvoje djece. Četvero djece je tada ranjeno - kazao je Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica.

Dodao je da je posebne emocije i suze izazvalo prisustvo Irmine sestre i oca koji su došli iz Engleske kako bi prisustvovali obilježavanju ove godišnjice.

- Obilježavanjem ovih godišnjica mi nastojimo sačuvati istinu od zaborava i njegovati kulturu sjećanja, jer buduće generacije ne trebaju da zaborave ono što se desilo, ne da bi se svetile i mrzile već da bi stvarale ljepšu budućnost za sebe i ostale - kazao je Grabovica.

Današnjem obilježavanju godišnjice prisustvali su i predstavnici Općine Novi Grad, MZ Čengić Vila, te ostali sugrađani.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'