Bosna i Hercegovina     | 30.07.2018. 12:20 |

Ustavni sud RS-a odlučuje o vetu Bošnjaka na Zakon o žrtvama ratne torture

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 30. jula (FENA) – Na sjednici Zajedničke komisije Vijeća narodna i Narodne skupštine RS-a danas nisu podržani amandmani Kluba Bošnjaka na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, za koji tvrde da je diskriminatorski.

Zakon će stoga biti upućen Ustavnom sudu RS-a na konačno odlučivanje.

Delegati Kluba Bošnjaka su 29. juna stavili veto na taj zakon, jer smatraju da se njime vrši diskriminacija žrtava po etničkom principu, izlazi iz okvira nadležnosti, te onemogućava ostvarenje statusa žrtve zbog prebivališta u drugom bh. entitetu.

Podnijeli su i amandmane, kojima se ukazuje na manjkavosti tog zakona usvojenog 21. juna na sjednici Narodne skupštine RS-a, ali oni nisu prihvaćeni na zasjedanju Vijeća naroda 24. jula.

Zakonom su predviđene tri grupe žrtava seksualnog nasilja, koje će imati pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 127 KM, 170 KM ili 298 KM, u zavisnosti od težine počinjenog djela.

Osim novčane naknade, definisana su i prava na zdravstevno i socijalno osiguranje, oslobađanje od participacije, pravo na banjsku rehabilitaciju, na podsticaj za zapošljavanje ili samozapošljavanje, pravo na posebnu psihološku podršku i drugo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo