Svijet     | 30.07.2018. 16:47 |

Čestitke za hrabrost Palestinki Al-Tamimi

FENA Internet

RAMALLAH, 30. jula (FENA) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao s palestinskom Ahed al-Tamimi, tinejdžerkom koja slovi za simbol otpora izraelskoj okupaciji koja je puštena iz izraelskog vojnog zatvora.

Iz ureda turskog predsjednika saopćeno je da je Erdogan čestitao Palestinki na hrabrosti i odlučnosti koju pokazuje u borbi za pravdu.

Izrazivši zadovoljstvo oslobađanjem Al-Tamimi i njene majke, Erdogan je poručio da će Turska i dalje podržavati Palestinu i njen narod.

I palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u Ramallahu upriličio prijem za 17-godišnjakinju i njenu majku Nariman, koja je također puštena iz izraelskog zatvora.

”Ahed al-Tamimi je simbol palestinskog otpora”, izjavio je Abbas koji je dodao kako je mirni narodni otpor koji su pokazali Tamimi, stanovnici Nebi Saliha i cijeli palestinski narod, dokaz da će Palestinci ostati vjerni svojoj zemlji, prenosi WAFA.

Ahed al-Tamimi i njena majka Nariman prije susreta s Abbasom, posjetile su mezar bivšeg palestinskog predsjednika Yassera Arafata.

Tamimi je tu izjavila kako je njena sreća nepotpuna zbog činjenice da se u izraelskim zatvorima i dalje nalazi veliki broj žena. 

Izraelski vojni sud u martu je osudio al-Tamimi na osam mjeseci zatvora zbog napada na izraelskog vojnika.

Izraelski vojnici uhapsili su Ahed Tamimi 19. decembra 2017. prilikom upada u porodičnu kuću u Ramallahu. Njena majka Nareman je sljedećeg dana otišla do pritvora u Ramallahu da dobije informacije o kćeri, a zatim je i ona uhapšena.

Ahed, za koju se na snimcima vidi da udara izraelske vojnike koji su nasilno ušli u dvorište kuće, optužena je za napad na njih. Na snimku, pored Ahed je i njena rodica Nur Tamimi, koja je također privedena i odvedena u izraelski vojni zatvor.

Njen slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju. U Istanbulu je dobila nagradu za hrabrost “Hanzala“, a organizacija Amnesty International je Al-Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio "majkom modernog Pokreta za ljudska prava", prenosi TRT. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Špirić čestitao Ramazanski bajram

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

Čestitke ministrice Sanje Vlaisavljević skijašici Elvedini Muzaferiji i bh. karatistima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta