Stranačke aktivnosti     | 30.07.2018. 20:44 |

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

FENA Saopćenje

U svjetlu pokušaja vlasti da nesistematski, iznenadno i retroaktivno oporezuje samouposlene građane tj. freelencere koji iz BiH rade na međunarodnom tržištu za strane kompanije, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) organizovala je okrugli sto „Perspektive freelanceinga u Bosni i Hercegovini s osvrtom na primjenu Zakona o porezu na dohodak“.

Na okrugli sto održan u prostorijama HUB 387 odazvali su se brojni freelance radnici, IT stručnjaci, potkasteri, jutuberi, dizajneri, arhitekti, fotografi i brojni drugi radnici koji zahvaljujući mogućnostima interneta svoje usluge izvoze i prodaju na svjetskom tržištu, a novac troše ovdje u svojoj zemlji. Na ovaj način u Bosnu i Hercegovinu dolaze desetine miliona KM, a vlast na procvat ove izvozne industrije odgovara neorganizovanim i nesistematskim haračenjem, u bezglavom pokušaju da se domogne dodatnog novca pred izbore.

Okruglim stolom je moderirao Generalni sekretar SDP BiH Irfan Čengić, a uvode riječi dali su politički direktor SDP BIH i federalni zastupnik Damir Mašić, freelancer i slobodni umjetnik Damir Nikšić, te federalni zastupnik sa značajnim iskustvom u oblasti poreske politike Elvir Karajbić.

Na okruglom stolu je konstatovano kako će ovaj nesmotreni i iznenadni potez nedvojbeno usporiti freelance privredu i pokolebati osobe koje su željele krenuti u ovom pravcu i samozaposliti se izvoženjem vlastitih usluga u inostranstvo putem interneta. Istaknuta je bojazan kako je ova, jedna od rijetkih svijetlih privrednih grana u BiH, sada također u opasnosti.

Naši privrednici nemaju ceste ni pruge, nemamo sistem koji nas čini konkurentnim, imamo korumpirane i neefikasne institucije, a sada svjedočimo i pokušaju da se onemogući izvoz onima koji to pokušavaju preko interneta. Za ovu vlast se slobodno može reći da ne bi ništa više štete nanijela bh. privredi i kada bi je namjerno pokušala uništiti.

Važno je istaći da većina prisutnih ne smatra spornim oporezivanje samog rada, te je spremna plaćati porez u iznosu u kom ga plaćaju i drugi radnici u BiH. Ali u situaciji gdje je to plaćanje bilo nemoguće i gdje nisu postojale procedure u poreskim institucijama, suludo je tražiti retroaktivne uplate za tri godine unazad pri tome davajući rok od jednog mjeseca. Predstavnici SDP BiH su iznijeli i neke od modela koje je vlast mogla primijeniti kako bi se izbjegli ovakvi udari, te načine kako da se freelancerima obezbijedi siguran i zaštićen rad u okviru sistema, gdje će plaćati koliko i drugi radnici i gdje neće imati obavezu da uplaćuju nešto što ne koriste.

Stranke na vlasti ne razumiju državu, ne razumiju da je njihova uloga da zaštite radnike. Državnici bi prepoznali potencijal, zaštitili radnike, osigurali ravnopravan pristup, uveli postepeno radnike u sistem i doveli stanje do situacije u kojoj država štiti freelancere, a oni zauzvrat uplaćuju svoj dio kao i svi drugi radnici.

SDP BiH od vlasti traži da se u roku od sedam dana povuče doneseni pravilnik kojim je pokrenuta procedura retroaktivne naplate poreza od freelancera. Socijaldemokrati smatraju da se ovo polje mora namjenski urediti zakonskim aktom i da ne dolaze u obzir bilo kakvi podzakonski dokumenti koje bez ikakvih konsultacija rade birokrate bez truna razumijevanja za ovu nadolazeću industriju i način njenog funkcionisanja. Zakonska procedura će omogućiti dva čitanja, široku javnu raspravu i osigurati donošenje najboljeg i najefikasnijeg rješenja, kako za ove radnike tako i za državu. SDP BiH će uputiti inicijativu i očekujemo da se nađe na dnevnom redu Parlamenta FBiH u najskorijem periodu. Do tada je svaka procedura nakaradne retroaktivne naplate neprihvatljiva i mora biti stavljena van snage odmah.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom