Magazin     | 31.07.2018. 08:15 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 31. srpnja (FENA) -

 - 1489. Španjolski moreplovac Kristofor Kolumbo je na trećem putovanju u Novi svijet otkrio ostrvo koje je nazvao Trinidad.

 - 1849. U bici kod Šegešvara poginuo mađarski pjesnik i revolucionar Sandor Petofi, jedan od vođa nacionalnog pokreta 1848. Smatra se najtalentovanijim i najboljim mađarskim lirskim pjesnikom 19. stoljeća koji je snažno utjecao na južnoslovenske pjesnike.

 - 1886. Umro mađarski skladatelj, pijanista i dirigent Franz Liszt, glazbenik romantizma, pijanistički virtuoz koji je izgradio modernu klavirsku tehniku i znatno utjecao na razvoj europske glazbe 19. stoljeća.

 - 1912. Rođen američki ekonomista Milton Friedman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1976. Stvorio je novu kvantitativnu teoriju novca i bio pobornik ideje da je čvrsta monetarna politika osnova stabilne ekonomije.

 - 1919. U Njemačkoj donesen Weimarski ustav, kojim je ukinuta carevina i uspostavljena republika.

 - 1944. Kao pilot savezničkog zrakoplova u Drugom svjetskom ratu nad Mediteranom poginuo francuski pisac Antoine de Saint-Exuprry, autor knjige "Mali Princ", jedne od najčitanijih knjiga u svijetu.

 - 1965. Rođena škotska književnica Joanne Rowling, autorica bestselera o dječaku Harryju Potteru, koji su prevedeni na 31 jezik i prodati u desetinama milijuna primjeraka.

 - 2003. Austrijanac Felix Baumgartner prvi padobranom preletio La Manche, padajući brzinom većom od 200 kilometara na sat.

 - 2006. Kubanski lider Fidel Castro zbog bolesti predao vlast svome bratu Raulu Castru.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom