Bosna i Hercegovina     | 31.07.2018. 10:43 |

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa, podsjeća na teške dane stradanja i patnje romskog naroda, s osnovnim ciljem da nedužne žrve nikada ne budu zaboravljenje.

- Međunarodni dan sjećanja na holokaust podsjeća nas na jedan od najvećih zločina u historiji čovječanstva, ali ujedno i teži poticanju tolerancije te sprječavanju zločina protiv čovječnosti i antisemitizma – navodi se u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Podsjeća se da se 2. august obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta, u sjećanje na 2. august 1944. godine kada je u jednoj noći ubijeno 2.897 Roma u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Širom Evrope se povodom ovog datuma održavaju komemoracije i sjećanje na taj datum i događaj.

- Ovaj dan nas podsjeća na sve žrtve nacističkoga režima čija su se mučenja i smaknuća provodila zbog njihove različitosti te kako neke diskriminacije, neravnopravnosti mogu dovesti do ozbiljnih posljedica, do nasilja  i ovakvih zločina, koje trebamo javno osuđivati – navodi se u saopćenju.

Članovi Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH sutra će položiti cvijeće i odati počast nevinim romskim žrtvama holokausta na spomen obilježju u Donjoj Gradini. Nakon polaganja cvijeća biće održan i čast historije. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu