Bosna i Hercegovina     | 31.07.2018. 13:28 |

Donacija za Projekt prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Sporazumi o finansiranju koji će omogućiti donaciju Vlade Švicarske u iznosu 4,75 miliona eura za Projekt prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici, potpisani su danas u Sarajevu.

Potpisali su ih zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, direktor Ureda KfW-a u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber-Saxer, te gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Ministar Bevanda je kazao novinarima da je prvim sporazumom Državno tajništvo za ekonomske poslove Švicarske odobrilo grant sredstva u iznosu od 4.750.000 eura Bosni i Hercegovini za provedbu projekta prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda u Zenici, putem KfW-a.

Drugim sporazumom KfW proslijeđuje sredstva financijskog doprinosa Bosni i Hercegovini za provedbu spomenutog projekta.

Bevanda ističe da je cilj projekta osigurati prikupljanje, transport i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda Grada Zenice na okolišno ispravan i higijenski zadovoljavajući način, uz prihvatljive troškove.

To ima za cilj unaprijediti uvjete života stanovništva i zaštititi okoliš, posebno rijeku Bosnu i njezine pritoke u Zenici i nizvodno.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber-Saxer je kazala da je ideja, ne samo izgradnja postrojenja za prečišćavanje voda, nego i cjelokupno uvođenje tehnologije, ali i izgradnja kapaciteta i pružanje usluga građanima. Po njenim riječima, radi se o jednom sveobuhvatnom paketu.

Napominje kako nije slučajnost da se ovaj projekt realizira u Zenici sa kojom imaju dugogodišnju saradanju.

- Švicarska je već doprinijela i uspostavljanju postrojenja za snabdijevanje vodom. Ovo je samo logičan nastavak te saradnje - navela je ambasadorica.

Istaknula je da od ovog projekta koristi neće imati samo građani Zenice, nego i svi oni koji žive nizvodno, odnosno duž rijeke Bosne, te da je ovaj projekat i za doborobit očuvanja okoliša.

Po njenim riječima, BiH je zemlja bogata rijekama i u tom pogledu je važno podići kvalitet čistoće vode i uticati na svijest građana da čuvaju svoje rijeke.   

Direktor Ureda KfW-a u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen je izrazio zadovoljstvo da i KfW sudjeluje u ovom važnom projektu.

- Ovo je i nastavak dobre saradnje koju imamo s gradom Zenica, ali i s preduzećem 'Vodovod i kanalizacija' - kazao je Schmidt-Rosen i zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da je Zenica bila jedna od najzagađenijih gradova u BiH, te da Grad Zenica i gradska uprava na sve načine pokušavaju da građanima omoguće kvalitetniji, zdraviji život.

Zahvalio je Vladi Švicarske koja donira u grad Zenicu 4,75 miliona eura da bi riješili otpadne vode i napravili prečistače.

Dodaje također da je grad Zenica jedini grad u državi koji je ušao u "zelene gradove“ Evrope i shodno tome užurbano se rade različiti projekti.

Uskoro video.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podrška Grada Zenice obnovi i ovogodišnjoj organizaciji 26. sajma ZEPS

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Potpisan ugovor za izgradnju Centra za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana