Stranačke aktivnosti     | 31.07.2018. 14:18 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Nezavisni blok je, podsjećamo, prvi reagovao na poziv Poreske uprave FBiH za retroaktivnu naplatu poreza od strane građana na sva primanja koja su dobili iz inostranstva. Uputili smo poziv i Agenciji za zaštitu ličnih podataka, kako bi se ispitalo da li je došlo do kršenja Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH, zato što su banke dostavile povjerljive lične podatke o transakcijama građana Poreskoj upravi i još uvijek čekamo odgovor.

S obzirom da do sada Poreska uprava i vlast koju ona zastupa nije pokazala ni najmanju odgovornost niti želju da pomogne građane, koji nisu još uvijek napustili BiH, već su ostali ovdje, smatramo da će odgovornost za najavljeno masovno iseljavanje mladih iz BiH morati preuzeti direktor Poreske uprave FBiH i političke opcije koje stoje iza njega.

 Mladi građani, koji su najviše pogođeni ovim problemom traže da se ova oblast prvo precizno zakonski reguliše i da se dogovore međusobna prava i obaveze, koji će nastupiti od nekog budućeg perioda, a nikako retroaktivno.

“U potpunosti podržavamo najavljene zahtjeve mladih ljudi da se ova oblast prvo zakonski reguliše, sa jasno utvrđenim pravima i obavezama, te da od nekog budućeg perioda krene naplata međusobno dogovorenog paušala, koji bi omogućio priznavanje staža i zdravstvenu zaštitu za kategoriju samozaposlenika, koji na ovakav način zarađuju za svoj život. Za vlast ne predstavlja problem što javna preduzeća imaju milijarde KM poreskog duga koji su napravili njihovi kadrovi i što nikada za to nisu odgovarali, ali im predstavlja problem što je neko dobio 500 KM iz inostranstva i što to nije prijavio, da bi taj mjesec preživio, kako bi mu uzeli 50 KM i to na način da bi prekršili zakon na koji se sami pozivaju. Nama zbog toga treba nova politika koja će izgraditi poštenu državu za sve i koja će reagovati na svako ugrožavanje prava građana.” – izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'