Svijet     | 31.07.2018. 15:47 |

Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske: Neprihvatljiva prijeteća retorika SAD-a

FENA Internet

ANKARA, 31. jula (FENA) - Vijeće za nacionalnu sigurnost Republike Turske je apsolutno neprihvatljivom i neprimjerenom ocijenilo prijeteću retoriku koju su Sjedinjene Američke Države (SAD) nedavno počele koristiti prema Turskoj.

Vijeće je u ponedjeljak održalo prvo zasjedanje u novom sazivu nakon što je Turska nedavno s parlamentarnog prešla na predsjednički sistem upravljanja, a sjednicom je predsjedavao predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Nakon pet i pol sati zasjedanja, Vijeće je objavilo saopćenje u kojem se navodi da su teme bila sva važna pitanja koja se tiču unutrašnje i vanjske sigurnosti zemlje.

U saopćenju se navodi da će Turska s istom odlučnošću nastaviti borbu protiv svih prijetnji po nacionalnu sigurnost, a u prvom redu protiv terorističkih organizacija FETO/PDY, PKK/PYD-YPG i ISIS.

"Turska se bori protiv svih terorističkih organizacija, bez pravljenja bilo kakve razlike, a takav pristup očekuje i od međunarodne zajednice", navodi se u saopćenju uz napomenu da neke zemlje prakticiraju neprihvatljive dvostruke standarde u borbi protiv terorizma.

Vijeće je osudilo prijeteću američku retoriku prema Turskoj, kao i sporne američke stavove u vezi s projektima odbrambene industrije.

“Saopćenja SAD-a i odluke, koje se vezuju za određene uvjete i koje su u suprotnosti s međunarodnim sporazumima, o projektima odbrambene industrije čije je obaveze Turska ispoštovala, mogle bi nanijeti nepopravljivu štetu strateškom bilateralnom partnerstvu i povjerenju između dviju zemalja“, navodi se u saopćenju Vijeća.

Vijeće navodi da će implementacija mape puta rješavanja problema u Manbiju, a koji su dogovorili Turska i SAD, znatno doprinijeti rješavanju krize u Siriji. Taj dogovor predviđa povlačenje terorista PKK/PYD-YPG-a iz Manbija, a povratak prognanih mještana i uspostavu sigurnosti u toj regiji.

Vijeće je najavilo i nove konkretne korake u pravcu uspostave sigurnosti za civile u dijelovima Sirije u kojima i dalje djeluju terorističke organizacije.

Jedna od tema sjednice bila je i situacija u Egejskom i na Sredozemnom moru na koja Turska izlazi, a Vijeće je naglasilo da će Turska štiti svoja prava i interese u tim vodama, prenosi TRT.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Erdogan u posjeti Iraku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta