Kultura     | 31.07.2018. 17:59 |

U susret Festivalu prijateljstva - Izložba 'Stećci, svjetska baština'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 31. jula (FENA) – U susret 21. internacionalnom Festivalu prijateljstva u Goraždu je danas otvorena izložba „Stećci – svjetska baština“ .

Postavku koju čine fotografije uz osnovne podatke o nekropolama stećaka upisanim na Listu svjetske baštine UNESCO-a, u saradnji sa Zavičajnim muzejom Goražde, organizovalo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Izložba je u grad na Drini stigla nakon Sokoca, Šekovića, Kladnja i Olova, a bit će predstavljena u 20 gradova širom države.

Šejma Malanović – Adilović iz Sektora za kulturu ministartsva civilnih poslova BIH, istakla je da je izložba dio aktivnosti u okviru ovogodišnjeg obilježavanja 25. godina članstva BiH u UNESCO-u

- Ovo je prilika za naše građane da se upoznaju koje su to nekropole koje su počastvovane upisom na UNESCO-u listu svjetske baštine. Naravno treba naglasiti da je važan fenomen stećka kao takav, ne samo nekropole odnosno stećci koji su upisani kao svjetska baština što nas obvezuje da vodimo računa i o drugim brojnim nekropolama koje nisu na listi, ali su vrijedan dio našeg kulturnog blaga - kazala je Malanović-Adilović.

O važnosti te kulturne baštine govorio je i Admir Džemidžić kustos Zavičajnog muzeja

- I Goražde je jedna od destinacija na UNESCO-voj listi Svjetske baštine, a naša nekropola Goršić polje koja je od grada udaljena dvadesetak kilometara, broji oko 355 stećaka – kazao je Džemidžić.

U prostoru Zavičajnog muzeja danas je otvorena i izložba narodnih nošnji iz kolekcije Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu, a nošnje naroda BIH kroz zanimljivu postavku, posjetioci mogu pogledati tokom sedmodnevnog festivala.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Inauguralna izložba Zlatana Vehabovića u Beču

Popularne igre na Žanju u Goraždu okončane šlaufijadom I skokovima s mosta

Od 1 do 6. augusta brojni sadržaji 25. 'Festivala prijateljstva-Goražde 2022'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!