Bosna i Hercegovina     | 01.08.2018. 11:00 |

Dodatna sredstva za eutanaziju životinja na području TK

FENA Saopćenje

TUZLA, 1. augusta (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o izmjeni Programa mjera zdravstvene zaštite životinja na području Tuzlanskog kantona za 2018. godinu.

Kako je saopćeno iz Vlade TK, prilikom realizacije ovog programa utvrđeno je da je za pojedine namjene neophodno izdvojiti više sredstava od planiranih. To se, prije svega, odnosi na troškove eutanazije za što je bilo predviđeno 6.000 KM.

Međutim, planirana sredstva nisu dovoljna jer, prema informacijama koje Ministarstvo dobiva od kantonalne veterinarske inspekcije, učestala je pojava zarazne bolesti "infektivna anemija konja-IAK", zatim sve veći broj oboljelih od bruceloze, a uslijed pojave Q groznice kao zoonoze, došlo je do nepredviđenog utroška predviđenih sredstava.

Unutrašnjom preraspodjelom Ministarstvo je obezbijedilo dodatnih 8.000 KM, te će nakon današnje odluke za troškove eutanazije biti predviđeno ukupno 14.000 KM.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Mediji za 2018. godinu.

Donoseći kriterije, Vlada je ocijenila da postoji prostor za podršku medijima i njihovom nastojanju za objektivnijem i redovnom informisanju javnosti TK-a o afirmaciji poduzetništva, obrtništva, unapređenju poljoprivrede, turizma, racionalnom korištenju energije, zaštite vodotoka i akumulacije Modrac, razvoju obrazovanja, zaštiti i unapređenju kulture, ljudskog zdravlja i civilnog društva.

Imajući u vidu težak materijalni položaj svih medija javnog informisanja, ova podrška će, navode iz Vlade TK, bar u izvjesnoj mjeri osigurati ostvarivanje ovog cilja.

Budžetom TK za ovu godinu je predviđeno da se Programom rasporede sredstva u ukupnom iznosu od 80.000 KM, i to 62.000 KM za medije u privatnom sektoru i 18.000 za neprofitne organizacije koje su u svom djelovanju bave i poslovima javnog informisanja. Na raspisani javni poziv javilo se ukupno 18 aplikanata, od čega je njih 15 ispunjavalo uslove propisane javnim pozivom.

Nakon pregledanja aplikacija konstatovano je da su kvalificirani aplikanti predložili ukupno 26 programa/projekata, a tri aplikanta, sa ukupno pet projekata, nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Donesenim programom planirana sredstva raspoređena su za sufinansiranje svih projekata koji su ispunjavali uslove javnog poziva.

Vlada je između ostalog dala saglasnost na dvije odluke Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, a u vezi s podrškom povratku prognanih osoba. Za sanaciju i rekonstrukciju lokalnog puta za povratničko naselje Mladovo - Općina Kladanj, Ministarstvo je UG "Srpsko građansko vijeće - pokret za ravnopravnost" Kladanj, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u rješavanju projekata održivog povratka, odobrilo 15.000 KM.

Općini Srebrenik za mjesnu zajednicu Špionica Centar, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u rješavanju projekata održivog povratka - asfaltiranje puta u Bogdanovićima - III faza odobreno je 10.000 KM, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo