Stranačke aktivnosti     | 01.08.2018. 11:28 |

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke BiH

FENA Saopćenje

U funkciji iznalaženja najoptimalnijih opcija za rješavanje materijalnih prava braniteljske populacije u Federaciji BiH i, s ciljem konstruktivnog doprinosa pronalaženju financijskih sredstava za isplatu braniteljskog dodatka, Hrvatska stranka BiH želi prezentirati prvu u nizu mjera kako bi se ostvario taj cilj i došlo do pravednije preraspodjele novčanih sredstava unutar korisnika braniteljskih prava.

Naime, kao što je poznato koncem 2005. godine u Federalnom parlamentu usvojen je Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji. Po tom zakonu, koji je stupio na snagu sa 1.1.2006. godine, svi dobitnici ratnih priznanja iz vojnih komponenti HVO-a, Armije BiH i MUP-a, stekli su pravo na mjesečnu naknadu u visini 50–posto prosječne plaće u Federaciji BiH. Dobivena odlikovanja za ratne zasluge, po istom zakonu su predstavljala i temelj za stjecanje mirovine po posebnim propisima (tzv. povlaštene mirovine).

S obzirom na činjenicu da se nigdje u svijetu ne isplaćuju materijalne naknade za odlikovanja, pa ni ratna, što je, dakle, federalni presedan,  a da je istodobno tisuće branitelja bez ikakvih materijalnih prava,  Hrvatska stranka BiH želi pokrenuti inicijativu, pa i debatu u bh. društvu, je li takav pristup društveno prihvatljiv.

Po našem sudu –NIJE! Stoga smatramo da u Federalnom parlamentu treba donijeti odluku, odnosno izmijeniti zakonsku regulativu, i ukinuti isplate mjesečnih naknada za odlikovanja.

Primjerice, u Republici Hrvatskoj za ratna priznanja, koje je dodjeljivao predsjednik RH pripadnicima Hrvatske vojske ne isplaćuju se novčane naknade, štoviše, odličje nije ni temelj za ostvarivanje mirovine po posebnim propisima. Ta ista priznanja, koja je predsjednik RH dodjeljivao pripadnicima HVO-a, poput Hrvatskog trolista, u Federaciji BiH omogućuju mjesečnu naknadu i pravo na povlaštenu mirovinu. Štoviše, po istom zakonu, ta stečena prava dobitnika ratnih priznanja se i nasljeđuju. Unuci nasljeđuju djedova odličja!

Razvidno je da znatan dio braniteljske populacije odavno živi ispod egzistencijalnog minimuma te da bi mnogima dodatak od 320 KM, koliko iznosi mjesečna naknada za korisnike ratnih odlikovanja, bila od velike pomoći. Istodobno, brojni dobitnici ratnih priznanja odnosno korisnici zakonom propisanih mjesečnih naknada u pravilu imaju visoke, mirovine po posebnim propisima, vrlo često i dvije ili su pak na visokim odnosno najvišim stranačkim ili državnim funkcijama u BiH, pa im naknada od 320 KM u egzistencijalnom smislu ne predstavlja apsolutno ništa. Naime, kako ima više od pet tisuća korisnika naknada za odlikovanja, a među njima ima i najbogatijih stanovnika ove zemlje, smatramo da se taj novac treba preusmjeriti za pet tisuća materijalno najugroženijih branitelja u ovoj zemlji.

Stoga je stav Hrvatske stranke BiH, da se što prije pokrene ova inicijativa, u sklopu izmjena zakona o pravima braniteljske populacije, kaže se na koncu priopćenja iz Hrvatske stranke BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost NiP-a Mostar

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu