Bosna i Hercegovina     | 01.08.2018. 14:40 |

Ministarstvo sigurnosti BiH traži vještačenje navodne droge u TE Gacko

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. augusta (FENA) - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine odbacuje navode Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a koji su objavili pojedini mediji, da je prilikom spaljivanja oduzete opojne droge u Termoelektrani Gacko prošle sedmice, na bilo koji način moglo desiti da dio droge ne bude uništen.

Komisija za uništavanje opojnih droga Vijeća ministara BiH taj proces vodi u skladu sa najvišim standardima i vrlo strogim procedurama, gdje se cjelokupan proces dokumentuje te provodi pod stalnim nadzorom pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje SIPA vrši prijevoz i osigurava oduzetu opojnu drogu od mjesta skladištenja do mjesta uništavanja te osigurava i samo mjesto uništavanja.

Proces podrazumijeva da se droga prilikom izuzimanja iz prostorija sudova i policije, prethodno vještači, mjere količine i pakuje u specijalne vreće.

Transport se  vrši u vozilima SIPA-e, koja su također zapečaćena, prevozi do samog mjesta za uništavanje te uz obimnu i detaljnu fotodokumentaciju, koja je urađena i u ovom slučaju, vrši spaljivanje u prisustvu članova komisije i policije.

Zbog toga isključuju bilo kakvu mogućnost da pronađena supstanca u krugu termoelektrane Gacko, može biti droga koja je namijenjena za uništavanje i izražavaju sumnju u porijeklo te materije.

Između ostalog, prilikom transporta, vozila i droga nikada nisu bila u blizini prostorija  gdje je sumnjiva supstanca navodno nađena.

Pozivaju nadležno tužilaštvo u Trebinju  da pronađenu sumnjivu materiju dostave na vještačenje Centru za forenzička ispitivanja i vještačenja Federalne uprave policije, koji su pružali podršku u cjelokupnom procesu, kako bi utvrdili da li se radi u istoj supstanci i time otklonili svaku sumnju  u porijeklo te materije.

Ovo je potrebno iz razloga jer se količine pronađene materije, koje je danas saopćio MUP-a RS, ne podudaraju ni sa jednom evidentiranom količinom droge koja je vještačena prije uništavanja,  saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uprava policije MUP-a TK oduzela 70 kilograma droge

Uhićen muškarac koji je kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

Prilikom pretresa stana kod Konjičanina pronađena veća količina marihuane

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo