Stranačke aktivnosti     | 01.08.2018. 20:48 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

Šefik Džaferović je posjetama Maglaju, Žepču, Doboj Jugu, Usori i Tešnju nastavio seriju direktnih razgovora sa građanima. U  Centru za kulturu i obrazovanje Džaferović je na tribini govorio o svom programu i viziji, te iznio stavove o aktuelnim političkim temama.

- Danas se jasno vidjelo ono što danima pričamo, da u isntitucijama BiH sjede ljudi koji štite interese susjednih država, a ne vlastite. Vidjeli ste reakcije Čovića i Ivanića o Pelješkom mostu. A onda ovi populisti iz opozicije opet optužuju nas koji pokušavamo zaštiti interese BiH, i pretvaraju se da zaštitnici interesa susjednih zemalja u institucijama BiH ne postoje - kazao je Džaferović.

On je dodao da Hrvatska krši suvereno pravo BiH na pristup otvorenom moru, ali i Konvenciju UN-a o pravu mora, a da je začuđujuće da u tome ima i podršku Evropske komisije.

Evropska komisija je zajedno sa Hrvatskom ignorisala protivljenje BiH ovom projektu.

- Hrvatska ne bi mogla početi gradnju mosta bez tih 357 miliona eura bespovratnih sredstava koje joj je za ovaj projekat dodijelila Evropska komisija. Dakle, pojedinci iz Evropske komisije su tim novcem omogućili Hrvatskoj kršenje suverenih prava BiH i međunarodnog prava. Pri tome je Evropska komisija pokazala ignorantski odnos i prema BiH i prema principu vladavine prava - istakao je Džaferović.

Dodao je da EK time šalje depresivnu poruku BiH i njenim građanima.

-Evropska komisija je u slučaju Pelješkog mosta postupila suprotno principu vladavine prava u koji se sama stalno zaklinje, kazao je Džaferović.

On je govorio i o pokušaju pravljenja vještačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina. Istakao je da je predložena Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina upravo na tom fonu i da je zbog toga neprihvatljiva.

-Pokušavaju se izjednačiti strane u ratu, oslabiti pravosudne institucije na nivou države, a ojačati entitetske. Kada bi se ovakva strategija usvojila, to bi išlo na ruku ratnim zločincima. U prijedlogu Strategije uopće nisu pomenuti predmeti „Pravila puta“. Radi se o više od 850 predmeta, od kojih je 85 posto protiv izvršilaca iz reda srpskog i hrvatskog naroda, i to najviši nivoi odgovornosti, kazao je Džaferović, dodajući da je i zbog ovakvih stvari inicirao formiranje Centra za istinu i mir, koji bi se bavio otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca.

Tokom posjeta općina Zeničko-dobojskog kantona, Džaferović je razgovarao sa općinskim i stranačkim rukovodstvima i posjetio privredne subjekte, obrazovne i kulturno-historijske znamenitosti.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

SDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo