Kultura     | 02.08.2018. 08:36 |

Održan koncert Međunarodnog omladinskog kamernog orkestra 'Turksoy'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 2. kolovoza (FENA) - Koncert Međunarodnog omladinskog kamernog orkestra "Turksoy" održan je u srijedu navečer u dvorištu Centra za kulturu Mostar, u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto 2018", a u suradnji s Institutom Yunus Emre.

Generalni tajnik "Turksoyja" Dusen Kaseinov izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Mostar i sudjelovanjem na manifestaciji "Mostarsko ljeto".

- Naš omladinski orkestar je već jednom bio u programu Mostarskog ljeta, točnije prošle godine, i to je bio jedan nezaboravan nastup, i za publiku, i za nas. Želim mnogo da se zahvalim na gostoprimstvu, na tome što se publika uvijek lijepo odazive na koncerte i zbog toga što je to u Mostaru uvijek uistinu nešto posebno. Mi se nadamo da ćemo nastaviti suradnju koju imamo s organizatorima 'Mostarskog ljeta'. Ovdje smo, pored 'Mostarskog ljeta' s još jednim posebnim razlogom. Naime, ovih dana slavimo 25 godišnjicu osnivanja samog Turksoyja. Turksoy je organizacija koja koristeći univerzalni jezik ljepote, umjetnosti, muzike i sličnog dopire do brojnih ljudi širom svijeta, i tako širi poruku prijateljstva, međusobnog uvažavanja i ljubavi - kazao je Kaseinov.

Dodao je kako je dosita lijepa prilika za ovaj orkestar naći se na ovakvom jednom povijesnom mjestu, koje spaja više kultura u jedno.

- Naravno, Mostar je preživio teške trenutke, ali ovo su neki novi počeci. Zbog toga nam treba što više kulture, kulturnih događaja, kako bismo oživjeli Mostar. Nadam se da ćemo dobiti pozivnicu i za iduću godinu od organizatora 'Mostarskog ljeta', na koju ćemo se sa zadovoljstvom i radošću odazvati - poručio je Kaseinov.

Koncertu je prisustvovala i generalna konzulica Turske u Mostaru Zerrin Kandemir, koja je zahvalila orkestru Turksoy što iznova dolazi u Mostar.

- Drago mi je da Turksoy nije nešto nepoznato u Mostaru. Ovo je jedna lijepa stvar da oživimo i da damo jednu čar ovom mostarskom festivalu. Mi smo jako ponosni i čast nam je da možemo biti sponzor ovogodišnje manifestacije 'Mostarsko ljeto'. Pored ovog koncerta, organizirali smo i druge sadržaje koji su uveličali ovogodišnje 'Mostarsko ljeto' i, ponavljam, da nam je to čast i zadovoljstvo. Ovo je moja prva godina da u svojstvu generalne konzulice Republike Turske u Mostaru prisustvujem manifestaciji 'Mostarsko ljeto'. Zaista mi je drago što mogu da dođem i da posjetim veliki broj sadržaja ove manifestacije. Jako mi se sviđaju i oživjeli su ljeto u Mostaru - naglasila je Kandemir.

Prisutnima se obratio i direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić koji je podsjetio kako je Orkestar Turksoy već drugu godinu dio programa 'Mostarskog ljeta'.

- Njihov nastup 2017. godine ostavio je poseban utisak na mostarsku publiku. Upravo zbog toga, želja organizatora 'Mostarskog ljeta' i u ovoj godini bila je, da našoj publici pokloni koncert Međunarodnog Omladinskog Kamernog Orkestra Turksoy, koji pod dirigentskom palicom Mustafe Mehmandarova izvodi arije svjetskih klasika i skladbe turkijske kulture - istakao je Suljić.

Veliki broj posjetitelja mogao je uživati u predivnim izvedbama orkestra Turksoy kojeg čine mladi, talentirani umjetnici iz Azarbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Turske, Rusije: Baškurdistan i Tataristan.

Od svog osnivanja, TURKSOY provodi aktivnosti za jačanje veza bratstva i solidarnosti među turskim narodima, prenosi zajedničku tursku kulturu budućim generacijama i uvodi ga u svijet, priopćili su organizatori.  

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

U Mostaru dobra izlaznost prvog dana glasanja za Hrvatski sabor

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'