Stranačke aktivnosti     | 05.08.2018. 11:01 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokratske partije BiH

FENA Saopćenje

Već duže vremena Socijaldemokratska partija BiH i brojni ljudi iz SDP-a, putem raznih stranica i lažnih profila na društvenim mrežama, meta su brutalne kampanje širenja laži i mržnje prema SDP-u i prema svima koji su članovi partije.

Do sada smo pokušavali na ovakve objave reagirati službenim prigovorima, kako bi se takve stranice i lažni profili ugasili.

Međutim, posljednja video objava sa Facebook stranice pod nazivom Bošnjački preporod, na kojoj se govori da SDP priprema novi "pokolj bošnjačkog naroda", prevazišao je mogućnost reagovanja službenim prigovorima prema globalnim kompanijama.

Ovakav bestijalni govor mržnje mora biti sankcionisan od strane nadležnih istražnih organa u BiH, a osim navedene stranice, ovakvi i slični postovi od ranije se već dešavaju na stranicama poput Mimologije, VOX - Ljevičarsko desničarska magaza, stranice Bošnjaci i slično.

Zato pozivamo nadležna tužilaštva da, konačno, reagiraju u ovom i svim sličnim slučajevima širenja govora mržnje na društvenim mrežama. Ukoliko to ne urade, mi ćemo za ovaj i svaki sličan slučaj podnijeti krivične prijave.

S obzirom da su mediji u više navrata objavili zvanične dokumente SDA o uspostavi posebnih timova za ovakav vid prljave kampanje, te činjenicu da ovakve poruke korespondiraju sa zvaničnim izjavama čelnika SDA, za ovo smatramo odgovornim upravo SDA.

Radi se o smišljenoj strategiji putem društvenih mreža, čime se kroz tekstove, video klipove i vizuelne prikaze stavlja meta na čelo najviših dužnosnika SDP-a i čime se javno poziva na njihov linč.

Svjesni smo da će ukidanjem ovakvih ili sličnih stranica biti pokrenuto na desetine novih, upravo zbog nerada nadležnih organa koji bi ovakav način kampanje trebali osujetiti na vrijeme i spriječiti moguće kobne posljedice.

Stoga pozivamo SDA da se javno ograde od ovakvih konstrukcija te da prestanu sa njihovim smišljanjem i emitiranjem u javni prostor. U suprotnom, morat će preuzeti odgovornost za sve posljedice koje ovakav govor mržnje može prouzrokovati.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo