Svijet     | 07.08.2018. 08:20 |

Rouhani: SAD želi voditi psihološki rat protiv iranskog naroda i unijeti podjele

FENA Internet

TEHERAN, 7. augusta (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani odbacio je u ponedjeljak američki poziv na razgovore  neposredno prije nego što je Washington trebao nametnuti nove sankcije u skladu s odlukom predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz sporazuma sklopljenog 2015. godini o iranskom nuklearnom programu.

Washington je izjavio kako je jedini način da Iran  spriječi sankcije  taj da pristane na nove pregovore o napuštanju svojih raketnih i nuklearnih programa.

Rouhani ocijenio "besmislenim" poziv Sjedinjenih Država na pregovore dok ta zemlja istovremeno uvodi ekonomske sankcije Iranu.

- Povezati pregovore sa sankcijama nema smisla. Oni uvode sankcije iranskoj djeci, bolesnicima i cijelom narodu - rekao je Rouhani  u razgovoru za televiziju, prenosi Reuters.

Iranski predsjednik je optužio SAD da želi voditi "psihološki rat" protiv njegove zemlje.

-Oni žele voditi psihološki rat protiv iranskog naroda i unijeti podjele među Irance. Ako napadnete neprijatelja nožem i zatim kažete da želite pregovarati, onda ćete prvo odbaciti nož - dodao je.

Iranski predsjednik je dodao da je njegova zemlja uvijek bila spremna za pregovore, ali da prvo SAD mora pokazati dobru volju.

-Kako mogu pokazati da zaslužuju povjerenje? Povratkom u JCPOA-u - rekao je smjerajući na iranski nuklearni ugovor potpisan 2015. s velesilama, iz kojeg se SAD jednostrano povukao u maju.

Evropski saveznici pokušali su i nisu uspjeli nagovoriti Trumpa da ne odstupi iz sporazuma iz 2015. godine, prema kojemu je Iran pristao obuzdati svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Mogućnost sankcija već se odrazila na iransku ekonomiju, s  padom vrijednosti iranske valute rial. Rouhani je pozvao Irance da se suoče s teškoćama.

-Bit će pritisaka zbog sankcija, ali ćemo to prevladati s jedinstvom- rekao je Rouhani.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana