Stranačke aktivnosti     | 07.08.2018. 10:12 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Često se danas u javnom prostoru susrećemo sa zagovaračkim tekstovima koji govore o tome zašto građani trebaju podržati nekog od kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Općim izborima.

Uglavnom, tekstovi se svode na to da se za određenog kandidata tvrdi da je baš on jedina garancija da oni drugi, oni treći, ili i drugi i treći zajedno neće moći ništa uraditi protiv prvih, „naših“, ma kako ih identificirali.

Tako se građane nagovara da glasaju za kandidata jer, eto, samo on može zaštititi interese svojih. Ključni problem takvog promišljanja je što se u glorifikaciji pojedinih kandidata u pravilu zaboravlja istaknuti ono što je najvažnije – reference. To nekome može zvučati čudno, neobično, ali doista je tako – u priči oko vršenja najodgovornijeg posla u državi, onoga u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, najmanje se govori o referencama kandidata.

Bitno je dakle da razbijemo jednu famu – obnašanje dužnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je iznimno izazovan, složen i važan zadatak, ali je i to posao - radno mjesto. Da bi se radio taj posao, kao i za svaki drugi, bitne su reference za njegovo obnašanje. Za ovaj posao reference su još i važnije zbog njegove važnosti.

Uzmimo sad u obzir činjenicu da je svaki građanin poslodavac koji svojim izborom određuje ko će sljedeće četiri godine raditi posao člana državnog Predsjedništva. Kao i svaki drugi poslodavac, ključ za dodjelu posla jednom od više ponuđenih kandidata su njegove reference – što su bolje reference, to je veća vjerovatnost, odnosno garancija da će kandidat posao raditi efikasno, uspješno i stručno.

Tu, zapravo, dolazimo do ključne prednosti Denisa Bećirovića nad ostalim kandidatima. Ne, nije to patriotizam. Denis Bećirović jeste bosanskohercegovački patriota. Međutim, to što je on patriota jeste njegova vrlina, ali nije referenca za vršenje funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Da vidimo šta bi to mogle biti reference:

-        Stručna sprema – uvijek jedna od ključnih referenci za posao. Referenca Denisa Bećirovića je biografska činjenica da je on doktor historijskih nauka koji je doktorirao na historiji države Bosne i Hercegovine i još je o ovoj zemlji, njenom političkom razvoju i ustroju napisao knjigu. Prema tome, građane ne treba niko uvjeravati da Denis Bećirović ima ono što je potrebno da spriječi negativne tendencije i opake naume o, ne daj Bože, rušenju ili dijeljenju države. Denis Bećirović je to doktorirao;

-        Raniji angažman – Teško biste i neki mnogo manje odgovoran posao povjerili nekome ko nema dokazane vještine za njegov rad. Denis Bećirović je, čini se, svojim dosadašnjim radom pokazao da zna raditi posao kojim se bavi i da ga radi veoma sistematično i efikasno. Konkretno, o tome govori činjenica da je uvjerljivo najaktivniji i najproduktivniji politički djelatnik među svim kandidatima za poziciju člana državnog Predsjedništva. Samo u aktuelnom mandatu Denis Bećirović je postavio 107 zastupničkih pitanja! Ako ne vjerujete meni, posjetite službenu stranicu državnog Parlamenta. Ovaj podatak pokazuje da je Denisu Bećiroviću stalo do države Bosne i Hercegovine i unapređenja rada njenih institucija. Ovaj podatak govori da Denis Bećirović svoj posao radi savjesno i posvećeno. To niko ne može osporiti, slagao se sa Bećirovićevim političkim stavovima i djelovanjem ili ne. Ako neko još sumnja, da napomenem da je Bećirović samostalno podnio 14 prijedloga zakona, više od 20 inicijativa i zaključaka, a imao je preko 150 diskusija i replika u Parlamentu! Ako ne vjerujete meni, posjetite stranicu CCI-ja i pročitajte njihove izvještaje o radu državnog Parlamenta u kojim sve piše. Ovdje još neću ni spomenuti sve druge „usputne“ političke aktivnosti, javne istupe, dopise i tekstove Denisa Bećirovića koji ne ulaze u „službenu statistiku“ rada u Parlamentu.

Za razliku od onih javnih dužnosnika koji rade sve osim svoga posla, čini se da ovaj čovjek ne radi ništa drugo osim svoga posla! Za razliku od onih koje kada zasjednu na funkciju ne možete „ni puškom“ natjerati da rade svoj posao, Denisa Bećirovića kada bude izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine samo treba pustiti da radi svoj posao. On to najbolje zna.

-        Požrtvovnost i predanost – svaki poslodavac želi posao dati kandidatu koji pored ipak ima i onaj dodatni element rada posla sa žarom, uvjerenjem i spremnošću dodatnog žrtvovanja. Ako i o tom ne govore ranije izneseni podaci, valja napomenuti da je Denis Bećirović zbog svojih uvjerenja od kojih nije želio odstupiti niti ustuknuti pred onim koji ih dovode u pitanje, smijenjen sa dužnosti. Konkretno, na inicijativu SDS-a, 2012. godine Denis Bećirović je smijenjen sa funkcije dopredsjedavajućeg Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer je predsjedniku Skupštine Srbije uputio dopis kojim ga upozorava da Republika Srpska nije država i da se ne smije dozvoliti da se ova bosanskohercegovačka administrativna jedinica tako oslovljava u srbijanskom parlamentu. Bećirović je znao da njegov politički čin povlači posljedicu vjerovatne smjene. Unatoč tome, odlučio je biti ono što je uvijek bio i ne odstupiti od svojih uvjerenja i ideala, neovisno o cijeni. Treba li napominjati da drugog sličnog primjera među ostalim kandidatima za člana državnog Predsjedništva – nema.

-        Doprinos razvoju – Poslodavci pored iznad navedenog žele znati i kakvu to novu kvalitetu u određenom poslu kandidat donosi na širem planu. Što se Denisa Bećirovića tiče, njegovi stavovi i politika će sigurno omogućiti da građanska opcija, koja jedina ima kapacitet da provede širu reintegraciju i obnovu bosanskohercegovačkog društva, ojača, pa i dominira na najvišoj razini obnašanja vlasti u državi. Činjenica da kandidaturu Denisa Bećirovića podržava neuobičajeno širok krug pojedinaca, intelektualaca i političkih subjekata različitih svjetonazora zapravo otvara prostor za ostvarenje cilja osiguranja izbora dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda kandidata lijeve političke provenijencije. Jedino širenje biračke podrške izvan granica tradicionalnog lijevog „bazena“ birača može se osigurati ostvarenje ovog cilja, a Denis Bećirović uspijeva ostvariti upravo to.

Na kraju, nemam nikakvu dilemu da će građani koji budu istinski razmišljali o tome koga žele vidjeti na poziciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine podržati Denisa Bećirovića. Oni koji budu birali među ponuđenim opcijama, na osnovu kvaliteta, referenci, podršku će sigurno dati Denisu Bećiroviću. Ima onih koji podlegnu ideji da je bitno refleksno, gotovo animalno, glasati za nekog, samo zato što je iz moga “krda“. Ti koji budu glasali tek kako bi njihovo krdo nadglasalo krdo onih drugih, glasaće za nekog drugog. Denisa Bećirovića će u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izabrati građani koji zaista biraju, oni kojim je stalo da njihovu državu vode najbolji. Bećirovića će birati oni koji na čelu države žele imati državnika, a ne plemenskog poglavicu. Za druge će tek da se glasa.

Mr.sci. Nerin Dizdar

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana