Svijet     | 07.08.2018. 10:53 |

Južna Koreja predviđa povećanu humanitarnu pomoć Sjeveru

FENA Internet

SEUL, 7. augusta (FENA) - Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja nadležno za međukorejske odnose predvidjelo je povećanu humanitarnu pomoć za Sjevernu Koreju na osnovu novih smjernica UN-a, sudeći po izvještajima lokalnih medija.

Neimenovani zvaničnik ministarstva izjavio je u utorak lokalnim novinarima kako se očekuje sa će smjernice postati prilika za rješenje poteškoća u dostavi humanitarne pomoći Sjevernoj Koreji i uredit će međunarodnu pomoć Sjeveru.  

Njegova izjava uslijedila je nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo u ponedjeljak  američki prijedlog o organiziranju humanitarne pomoći Sjevernoj Koreji.

Južna Koreja je u septembru prošle godine planirala da pruži osam miliona dolara Svjetskom programu hrane i Dječjem fondu UN-a (UNICEF), koji bi uložili taj novac za pomoć pothranjenim majkama i bebama u Sjevernoj Koreji. 

Plan je, ipak, bio zaustavljen zbog eskalirajućih napetosti na Korejskom poluotoku, izazvanih nuklearnim i raketnim probama Sjevera.

Dok se detant pomalja na Korejskom poluotoku sa samitima Sjevera s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama, predviđeno je da Seul nastavi s projektima humanitarne pomoći za Pyongyang u okviru novih smjernica UN-a, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta