Bosna i Hercegovina     | 07.08.2018. 10:23 |

Konzul Babić kaže da su neuređeni odnosi najveći problem za napredak BiH

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 7. kolovoza (FENA) - Uspješni australski biznismen podrijetlom iz Mostara i počasni konzul Bosne i Hercegovine u toj zemlji Nikola Nick Babić smatra da su nepovoljan poslovni ambijent te neuređeni unutarnji politički i međunacionalni odnosi najveći problem za ekonomski i svaki drugi napredak BiH.

- Vlada mora gospodarstvenicima omogućiti da se osjećaju ugodno, da se osjećaju traženima. Australija ima posla, mali je broj nezaposlenih, ali kad, primjerice, dođe neki gospodarstvenik u Melbourne koji želi zaposliti barem pet ljudi, vlast mu izlazi ususret i pomaže mu to ostvariti. Kada sam u Hrvatskoj želio investirati, doživio sam opstrukcije. Ovdje je velik broj uspješnih ljudi, ali oni su okrenuti Europi jer su svjesni da ih ovo tržište sputava – kazao je Babić u intervjuu za "Večernji list".

Po njegovim riječima, jamstvo prosperitetne države je da je svi grade, ali da nijedan narod ne radi protiv drugog naroda. U proteklom razdoblju se, kaže, angažirao kako bi sunarodnjake u Australiji animirao da se registriraju za izbore u BiH. Ističe da je situacija "kritična" posebno za Hrvate.

- U Australiji smo stvarali kulturna i umjetnička društva, bile su tisuće članova. Sada je manje takvog entuzijazma, ali moramo ga probuditi. Ja sam spreman pomoći i zahvaljujem BiH što me prepoznaje – kazao je Babić.

Iz političkih razloga je iz BiH, odnosno bivše Jugoslavije Babić emigrirao prije 52 godine. Kratko se zadržao u Austriji, a potom otišao u Australiju. Još 1987. godine Babić je pokrenuo tvrtku Stilcon sa sjedištem u Melbourneu, koja je u proteklih tridesetak godina izgradila brojne dvorane, stadione, trgovačke centre, tvornice diljem Australije.

Ističe da, iako gradi Australiji, ne zaboravlja BiH i Hrvatsku. Trenutačno je na odmoru u rodnoj Hercegovini.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta