Bosna i Hercegovina     | 07.08.2018. 11:15 |

Stambeno zbrinjavanje još 255 raseljenih porodica u okviru RSP-a (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 07. augusta (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je danas sporazume sa načelnicima 18 općina u kojima će biti izgrađeni stanovi za 255 raseljenih porodica iz Bosne i Hercegovine.

Te porodice dom će dobiti u okviru potprojekta vrijednog više od 18 miliona eura, koji je dio Regionalnog stambenog programa (RSP) čije su aktivnosti počele prije pet godina.

Ministar Ramić je kazao da se radi o jednom o najznačajnijih programa Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

- Nakon dostavljanja prijedloga, odobrena su sredstva za potprojekt. Time je ukupan broj raseljenih u BiH, za čije stambeno zbrinjavanje su osigurana sredstva, povećan na više od 3.000 porodica, odnosno oko 11.000 osoba. Ovim sporazumom približavamo se cilju koji je zbrinjavanje 1.200 porodica u ovoj godini - kazao je ministar Ramić.

Smatra da RSP program doprinosi izgradnji međusobnog povjerenja, regionalne stabilnosti i promoviranju mira.

- Velika stvar je kada se osigura krov nad glavom za jednu porodicu, a kamo li za hiljade njih. Danas pokrećemo proces za još 255 porodica, a do sada smo osigurali stanove za više od hiljadu porodica. Pored učešća donatora i ministarstva naglasio bih i kontribuciju općina, koje osiguravaju zemljište i potrebnu komunalnu infrastrukturu - istakao je Ramić.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić naglasio je važnost tog projekta navodeći da će u Vogošći biti izgrađeno 27 stambenih jedinica. Naglasio je da se ta općina opredijelila za kvalitetno stambeno zbrinjavanje i za atraktivnu lokaciju.

Smatra da se projektom rješavaju problemi "ranjive" populacije koja još nije riješila stambeno pitanje.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić zahvalio je što je Općina koju vodi dio projekta, ali je pozvao da pomoć populaciji raseljenih ne završi samo ovim, nego da se nastavi i kroz zapošljavanje.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s ciljem stambenog zbrinjavanja i povratka raseljenih osoba širom regije. Program predviđa stambena rješenja za oko 27.000 domaćinstava izbjeglica i raseljenih u četiri zemlje, odnosno ukupno 74.000 ljudi.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 miliona KM, od čega je učešće bh. institucija oko 30 miliona.

Vodeća institucija u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, koja koordinira aktivnostima Regionalnog stambenog programa, a implementatori projekta su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjel za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

Općine uključene u potprojekt koji je danas počeo potpisivajnem sporazuma su: Bosanska Krupa (12 stanova), Čapljina (30), Domaljevac-Šamac (9), Donji Vakuf (9), Gornji Vakuf-Uskoplje (9), Gračanica (12), Jajce (9), Kalesija (20), Kladanj (9), Ključ (9), Lukavac (9), Novi Travnik (12), Odžak (20), Orašje (25), Sapna (9), Vareš (9), Vogošća (27) i Zavidovići (16).

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2038/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1m0CQNChx7uO-ix6T_Mhqp7WIeBbNTNNA?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Općina Jajce objavila poziv za subvencioniranje prvog stambenog zbrinjavanja

U Vladi TK potpisan sporazum za izgradnju infrastrukture u povratničkim mjestima

Odžak - Dvadeset porodica useljeno u novoizgrađene stanove

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo