Sport     | 07.08.2018. 14:24 |

Više od 900 dječaka i djevojčica na finalu BHT Sportskih igara mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. augusta (FENA) - Više od 900 dječaka i djevojčica doputovalo je danas u Sarajevo iz 64 bh. grada kako bi prisustvovalo Velikom finalnom takmičenju 8. BH Telecom Sportskih igara mladih.

Narednih pet dana, Sarajevo će biti centar zabave mališana iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, mjesto za upoznavanje novih prijatelja i kreiranje najljepših sjećanja, a 1.910 finalista će svoje sportsko umijeće pokazati na terenima te se boriti za titule najboljih u državi u deset različitih sportova, saopćeno je iz BH Telecoma.  

 Igre su najveća amaterska sportska manifestacija u regiji koja pruža djeci i mladima da se, potpuno besplatno, takmiče u 10 sportskih disciplina.

U osam godina postojanja, na Igrama je učestvovalo oko 264.000 djevojčica i dječaka iz cijele Bosne i Hercegovine. U 2018. godini, Igre su u BiH okupile više od 44.000 učesnika iz preko 110 gradova i općina, a održane su u 34 bh. grada.

Finalno takmičenje je potpuno besplatno za sve učesnike, a mališani će, pored takmičenja, imati priliku upoznati glavni grad BiH, obići Zemaljski te Olimpijski muzej i družiti se sa poznatim bh. sportistima.

- Mnogim generacijama koje su i dalje u našoj velikoj SIM porodici, Igre su bile najljepši dio odrastanja, prva velika takmičenja i mjesto gdje su upoznali prijatelje iz svih krajeva BiH. Sarajevo će u narednim danima biti centar zabave i druženja mališana iz BiH i nadamo se da će i ove nove generacije kreirati sjećanja za čitav život -  istakla je Ena Jažić, PR menadžerica Sportskih igara mladih.

 Dugogodišnji partner Igara, Olimpijski komitet BiH, podržao je, ove godine, i Veliko finale Igara, kao specijalni pokrovitelj s ciljem da najmlađi u BiH uče o načelima olimpizma i sporta.

Promovišući fer plej, aktivan i zdrav način života, prijateljstvo i toleranciju, Igre su i ove godine u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a, nastavile projekat "Fer igra za fer djetinjstvo" s ciljem da svim mališanima u BiH, omogući jednaku priliku za sretno djetinjstvo.

 Najbolji iz čitave Bosne i Hercegovine, takmičit će se u malom nogometu, uličnoj košarci, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, tenisu, šahu, stonom tenisu, atletici i igri između dvije vatre, a pobjednici Velikog finala, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom finalu Igara u Splitu gdje će odmjeriti snage sa vršnjacima iz Srbije i Hrvatske.

 Takmičenja će se  održati u dvoranama  Mojmilo, SRC u Halilovićima, Gimnazije Dobrinja.

Svečana dodjela medalja za prvu smjenu finalista BH Telecom Sportskih igara mladih planirana je za sutra. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'