Bosna i Hercegovina     | 07.08.2018. 14:55 |

Golić se nada da je Hrvatska odustala od odlaganja otpada na Trgovskoj gori

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7. augusta (FENA) – Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić nada se da će Republika Hrvatska odustati od namjere da izgradi skladište i odlagalište radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, u općini Dvor.

Tvrdi da nema zvaničnih informacija iz Hrvatske, već ih prikupljaju s internet stranice hrvatskog resornog ministarstva.

Golić je, koja je predsjedavajuća Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, podsjetila da nije prihvatljivo da se gradi odlagalište u općini na granici sa Bosnom i Hercegovom. 

Dodala je da bi bilo nezapamćeno u svijetu da se izgradi takvo skladište istrošenog nuklearnog goriva na granici sa susjednom zemljom, na obali rijeke koja je vodozahvat i voda za piće lokalnog stanovništva na toku rijeke Une. 

-Nadam se da će Hrvatska konačno shvatiti da lokalitet treba tražiti zajedno sa Slovenijom, jer je to otpad nastao iz nuklearne elektrane 'Krško', što je Slovenija Hrvatima i nudila, ali su oni od toga odustali - dodala je Golić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Oba bh. entiteta protive se mogućem odlagalištu radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici BiH i Hrvatske.

To pitanje se tiče više od 200.000 stanovnika koji žive u blizini sliva i pritoka Une, a koji se bave poljoprivredom i stočarstvom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Razmatran javni poziv za angažovanje međunarodne pravne kuće u slučaju Trgovska gora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'