Svijet     | 08.08.2018. 13:22 |

Afrički migranti protestiraju u Italiji s parolama protiv ropstva

FENA Internet

FOGGIA, 8. augusta (FENA) - Migrantski radnici u srijedu su pokrenuli štrajk u znak protesta zbog smrti 16 njihovih kolega koji su poginuli u ovoj sedmici u dvije saobraćajne nesreće u južnoj Italiji.

Na hiljade migranata radi u južnoj Italiji tokom ljetnjih mjeseci, uzgajajući paradajz.

Oni su plaćeni mizernih tri eura po satu, manje od polovine minimalne satnice za poljoprivredne radnike, dok mnogi od njih žive u improviziranim naseljima bez vode ili struje.

Dvanaest migranata poginulo je u ponedjeljak dok su putovali kući nakon dana provedenog na polju, kada se njihov nakrcani kombi direktno sudario s kamionom s prikolicom koji je dolazio iz suprotnog pravca.

Dva dana ranije, četvero migranata je poginulo u skoro identičnoj nesreći. Oba sudara desila su se u blizini grada Foggie, na jadranskoj obali.

 Više od 200 migranata danas je marširalo prema Foggii iz svog naselja poznatog kao "veliki geto", udaljenom desetak kilometara od grada.

- Ne ropstvu! - uzvikivali su oni dok su marširali seoskom cestom pod vrelim ljetnim suncem.

Demonstranti, od kojih je većina iz subsaharske Afrike, tvrde da je njihov rad nereguliran i omogućuje beskrupuloznim gazdama da stvaraju profit, nakrcavajući ih u pretrpane kombije i vozeći ih se jedne farme na drugu bez ikakve vrste kontakta. 

- Tretiraju nas kao robove, ali mi nemamo drugog izbora - izjavio je Ibrahim Sissoko (28) iz Malija, koji je stigao u Italiju u 2015.

- Ovdje nema nikakvog drugog posla za nas, i oni to znaju i koriste tu činjenicu - kazao je. 

Italijanska vlada obećala je u ovoj sedmici da će poduzeti akcije protiv zloupotreba na tržištu rada, ali slična obećanja u prošlosti ništa nisu donijela, prenosi Reuters.


 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo