Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 08.08.2018. 13:43 |

Vlada isključila internet stanovnicima na istoku Etiopije

FENA Internet

NAIROBI, 8. Augusta (FENA) – Vlada Etiopije je isključila internet stanovnicima koji žive u istočnom dijelu zemlje zbog izbijanja nasilja uslijed porasta etničkih tenzija.

Stanovnici, jedan iz regije Oromia i drugi iz grada Harara, izjavili su da nemaju pristup internetu već tri dana – što se dešava po prvi put nakon što je parlament u junu proglasio vanredno stanje završenim.
Glasnogovornik vlade Etiopije Ahmed Shide nije dao nikakav komentar u vezi sa isključenjem interneta, o čemu je u utorak izvijestila grupa za digitalna prava Access Now.

Nasilje je izbilo u subotu u Jijigi, glavnom gradu Somali regije, gdje je došlo do pljačke posjeda u vlasništvu etničkih manjina. Sigurnosni službenici su ubili četvoricu ljudi, izjavio je svjedok za Reuters. Stanovnici Oromie i Harare izrazili su zabrinutost jer bi se nasilje moglo proširiti i u druge dijelove istočne Etiopije.
 
Nasilni neredi i ulični protesti pogađali su zemlju tri godine, sve do ostavke premijera Hailemariam Desalegna u februaru. Dan nakon ostavke premijera u Etiopiji je proglašeno vanredno stanje.
 
Nakon što je zamijenio Desalegna u aprilu, premijer Abiy je započeo političke i ekonomske reforme u zemlji od 100 miliona stanovnika, ali nastavak etničkog nasilja i dalje predstavlja otežavajuću okolnost. Abiy, 41-godišnji bivši vojni oficir, obećao je veće slobode narodu te je za četiri mjeseca od kada je preuzeo dužnost, vlada oslobodila političke zatvorenike i ukinula zabranu opozicionih grupa.

Skoro milion Etiopljana je trenutno raseljeno iz svojih domova zbog etničkog nasilja u Oromia, Somali i drugim regijama, navodi se u izvještajima UN-a.

Vladina odluka o isključenju interneta ukazuje na nastavak neprestanih reakcija na nemire koji pogađaju ovu zemlju posljednjih godina. Prije no što je Abiy preuzeo ured, vlada je redovito isključivala internet kako bi se bi se blokirao pristup društvenim mrežama na kojima je stanovništvo organizovalo proteste i štrajkove. Etiopija je danas jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje država ima telekomunikacijski monopol, što vladi olakšava isključenje interneta u odnosu na zemlje u kojima ima više telekom operatera, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Gruzijski poslanici raspravljaju u prvom čitanju o zakonu o 'stranim agentima'

Vlasti u Parizu pojačale policijsko prisustvo nakon napada na policijsku stanicu

UN upozoravaju na humanitarne potrebe u Etiopiji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta