Svijet     | 08.08.2018. 14:30 |

Novi kolumbijski predsjednik Ivan Duque položio zakletvu

FENA Internet

BOGOTA,  8. augusta (FENA) - Novoizabrani kolumbijski predsjednik Ivan Duque preuzeo je dužnost u utorak, obećavajući da će ujediniti zemlju i poboljšati ekonomski rast.

Duque, konzervativac i novo lice u kolumbjskoj politici, izabran je u junu nakon zapaljive predizborne kampanje tokom koje se suočavao s ljevičarskim suparnikom Gustavom Petrom.

U svom inauguralnom govoru, bivši advokat obećao je promjene u borbi protiv korupcije i na jačanju ekonomije.

Novi čelnik također je obećao promjene u sporazumu s pobunjeničkom grupom FARC, prenosi BBC.

Odlazeći predsjednik Juan Manuel Santos zatražio je od Duquea da poštuje mirovni sporazum, koji je dogovoren u 2016. i okončao je brutalni petodecenijski građanski rat u zemlji.

FARC, ili Revolucionarne oružane snage Kolumbije, sada je politička stranka poznata kao Snaga revolucionarne alternative. Brojni njeni članovi osvojili su mjesta u parlamentu u prošlom mjesecu u okviru odredbe sporazuma koja garantira njenu političku zastupljenost.

Duque je izjavio da ostaje predan kolumbijskom mirovnom sporazumu, ali tvrdi da je dokument previše blag prema bivšim gerilskim borcima optuženim za ratne zločine.

- Provest ćemo korektivne mjere koje će osigurati da žrtve dobiju istinu, pravdu, odštete i uvjeravanja da se prošlost neće ponoviti - izjavio je novi predsjednik u svom obraćanju.

Duque  je također govorio o potrebi pomirenja u zemlji nakon zapaljive predizborne kampanje u ovoj godini. On je kao predsjednički kandidat stranke Centro Democrático (Demokratski centar) porazio svog suparnika Gustava Petra za 12 posto više glasova u junu i pobijedio je u drugom krugu izbora s 54 posto osvojenih glasova. 

Sa 42 godine postao je najmlađi predsjednik u kolumbijskoj istoriji i za stranačkog čelnika ga je izabrao osnivač stranke Álvaro Uribe Velez, koji je i sam bio predsjednik države od 2002. do 2010. godine. 

 



(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kolumbijska vlada i pobunjenici ELN-a produžili primirje za još šest mjeseci

Kolumbijska opozicija nanijela poraz vladajućoj koaliciji na lokalnim i regionalnim izborima

Sin kolumbijskog predsjednika uhapšen u istrazi o pranju novca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana