Svijet     | 08.08.2018. 15:49 |

Iranski parlament smjenio ministra rada

FENA Internet

TEHERAN, 8. augusta (FENA) - Iranski parlament smjenio je ministra rada, kooperacije i socijalne zaštite, Ali Rabieija, javili su državni mediji, dok se Islamska Republika bori s ekonomskim problemima.

Iranska ekonomija uzdrmana je visokom stopom nezaposlenosti, naglim padom nacionalne valute rijala koji je izgubio polovinu svoje vrijednosti od aprila, te ponovnim uvođenjem američkih sankcija.

Ukupno 129 članova parlamenta glasalo je da Raibei bude smjenjen i uklonjen s dužnosti ministra, dok je 111 poslanika glasalo u korist njegovog ostanka na ministarskom položaju.

U julu je kabinet predsjednika Hassana Rouhanija imenovao novog guvernera centralne banke, u potezu koji se smatrao ustupkom tvrdolinijaškim kritičarima koji optužuju vladu za ekonomske probleme.

Protesti zbog teške ekonomske situacije u zemlji počeli su prošlog decembra, proširili su se na više od 80 gradova i mjesta i rezultirali su s 25 pogibija.

Sporadični protesti, koje su predvodili vozači kamiona i trgovci s bazara u Teheranu, otada se redovno izvode i povremeno rezultiraju nasilnim sukobima sa snagama sigurnosti, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Ukrajinski ministar poljoprivrede pušten iz pritvora uz kauciju dok se čeka istraga optužbi

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu