Bosna i Hercegovina     | 09.08.2018. 10:53 |

Vlada ZDK - Za podršku samozapošljavanja boraca 91.000 KM

FENA Saopćenje

ZENICA, 9. augusta (FENA) – Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralem Galijašević i resorni ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković potpisali su danas 31 ugovor u sklopu programa samozapošljavanja i nastavka podrške borcima koji su se, uz podršku Vlade tog kantona, ranije odvažili da otpočnu vlastiti biznis.

Vlada ZDK-a je za realizaciju tog programa osigurala dodatnih 91.000 KM.

- Imamo namjeru da svima pružimo jednaku šansu i da na ovaj način rješavamo probleme boraca - kazao je premijer ZDK-a i dodao kako su u prioritete svog rada stavili borce.

Čolaković je istakao kako je to kontinuitet podrške zapošljavanju boraca te da su, na početku ove godine, odobrili projekt za zapošljavanje 40 boraca u firmama, kao i da je kroz projekte samozapošljavanja i otvaranje vlastitog biznisa otvoreno 176 firmi.

- Ovo je nešto novo. Sada pokušavamo ljudima koji su već otvorili privatni biznis kroz naše projekte iz protekle dvije godine, a prikazali su određenu dobit, da ih, kao što smo i obećali, nastavimo pratiti i pomagati.

Isto tako, svima onima koji su aplicirali za projekt koji smo nazvali priprema za posao, a uglavnom se radi o zapošljavanju u poljoprivredi, inicijalno smo odobrili 3.000 KM. I njih ćemo kontinuirano pratiti - kazao je Čolaković.

On je napomenuo i kako su, zbog povećanog interesa boraca za projekte samozapošljavanja, preraspodjelom sredstava u budžetu Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a, umjesto planiranih 1.500.000 KM, osigurali 1,7 miliona KM.      

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

U ZDK-u evidentirano 45 slučajeva morbila te 117 velikog kašlja

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!