Stranačke aktivnosti     | 09.08.2018. 11:03 |

Saopćenje za javnost Prve stranke

FENA Saopćenje

Posljednja dešavanja u Parlamentu FBiH vezano za borački zakon, su režirana predstava vladajuće strukture potpomognute SDP-om. Bez obzirana to šta uradi parlamentarna komisija za usaglašavanje teksta zakona o demobilisanim borcima, isti u praksi neće rezultirati poboljšanjem statusa opravdano nezadovoljnih branitelja BiH. Oni, koji su 2010 godine borcima oduzeli njihov zakon ni danas nisu iskreni, pa će u cilju predizborne kampanje ponovo prevariti borce nudeći preskupa i neefikasna rješenja čija implementacija u praksi je krajnje neizvjesna.

I dok tvrde da su borci trošak državi, parlamentarci poput Jasenka Tufekčića, će preko njihovih leđa skupo naplaćivati svoj nerad, za što su čak spremni lažirati i putne naloge kako bi dodatno zaradili, iako za dolazak na posao koriste službena stranačka vozila.

Iskrene i dobronamjerne politike prema borcima i državi bi pristale na javnu objavu registra boraca i njegovu korekciju u stvarne okvire. Za početak izbrisali bi oko 100.000 umrlih boraca od završetka rata do danas, pobrisali one koji se tamo nikada nisu trebali naći i konačno kategorizirali borce na one koji su učestvovali u borbenim dejstvima i koji nisu.

Analize Prve stranke pokazuju, da onih koji su bili direktni učesnici borbenih dejstava ne bi bilo više od 150.000, a ta brojka se može bez problema rješavati već postojećim sredstvima u budžetu.

Sa polovinom budžeta ministarstva za boračka pitanja mogao bi se realizovati program participacije minimalne plaće za borce u stanju socijalne potrebe čime bi se zaposlilo njih oko 40.000.Ovim rješenjem se ne bi teretio penzioni i zdravstveni fond, a ostvarila bi se i potpuna socijalizacija demobilisanih boraca.Za ostale utvrdila bi se simbolična nadoknada sukladno mjesecima provedenim na borbenim linijama za što bi dio tereta mogli preuzeti kantoni kroz zakone o dopunskim pravima boraca. Djeci demobilisanih boraca može se pomoći kroz stipendije, ali i aktivne programe zapošljavanja koji trenutno služe isključivo za zbrinjavanje stankama odanih kadrova. Dio sredstava za ove namjene može se obezbjediti prestankom finansiranja netransparentnih i neproduktivnih projekata boračkih organizacija čiji rad nikada nije bio transparentan. Znanjem i iskrenim politikama borci za nekoliko mjeseci mogu prestati biti društveni problem što je jedan od prioriteta Prve stranke.Svoje programe spremni smo ponuditi vlastima, ali pod uslovom da se realizuju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Prva stranka

Saopćenje za javnost Prve stranke

Saopćenje za javnost Prva stranka

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom