Svijet     | 10.08.2018. 09:50 |

Broj trudnica ovisnih o opijatima se učetverostručio u Sjedinjenim Državama

FENA Internet

TAMPA, 10. augusta (FENA) - Broj trudnica ovisnih o opijatima se učetverostručio u Sjedinjenim Državama u posljednjih 15 godina, prema službenim statistikama objavljenim u četvrtak koje potvrđuju opseg krize javnog zdravstva u zemlji.

Izvještaj američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkriva veliki porast trudnica ovisnica u 28 država  u periodu između 1999. i 2014. godine.  Stopa  žena ovisnica  je s 1,5 na 1.000 u 1999. godini  porasla na 6,5 u 2014. godini.

Vermont je imao najveću stopu nataliteta  povezanog  s opijatskom ovisnošću. U 2014. godini  gotovo 49 porođaja na 1000 žena ,  te Zapadna Virginia u kojoj  su 32 trudnice ovisnice  na 1.000 žena.

Podaci ističu razorni učinak krize koje droga ima na porodice diljem Sjedinjenih Država, uključujući i najmlađe, komentirao je direktor CDC-a Robert Redfiled, prenose američki mediji.

Opioidna ovisnost tokom trudnoće uzrok je  niza problema za majke i njihove bebe, uključujući smrt majke, mrtvorođenče i sindrom neonatalne apstinencije (NAS) zbog koje novorođenčad pate od simptoma povlačenja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu