Bosna i Hercegovina     | 10.08.2018. 13:31 |

Uskoro uklanjanje oko 6.000 kubnih metara plutajućeg otpada iz Vrbasa

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10.augusta (FENA) – Krajem ovog mjeseca u Eko-centru Bočac trebalo bi početi uklanjanje plutajućeg otpada, zaustavljenog na eko-meži na rijeci Vrbas, između općine Jajce u Federaciji BiH i Mrkonjić Grad u Republici Srpskoj.

Čišćenje zaštite eko-mreže, na koju se nakupilo oko 6.000 kubnih metara otpada, obavit će nadležni iz preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu. 

Uklanjanje otpada, za koje je potrebno oko tri mjeseca, koštat će oko 55.000 KM.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić posjetili su danas Eko-centar Bočac te sa direktorom „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljkom Kesićem razgovarali o uklanjanju plutajućeg otpada, koji je zaustavljen zahvaljujući eko-mreži na rijeci Vrbas, uz međuentitetsku liniju.

Golić je dodala da je neophodno s vlastima u Federaciji BiH dugoročno riješiti ovaj ekološki problem, za koji su krivi i neodgovorni građani, a koji bi, ukoliko bi došlo do pucanja mreže, ugrozio Banju Luku.

- Ovo je problem o kojem se mora malo kompleksnije ramišljati. Jedno je interventno reagovati, a drugo investiciono ulagati. Vidjet ćemo kako je u okruženju ovo pitanje riješeno te koja su postrojenja potrebna da bi eleminisali plutajući otpad i zaštitili rijeku Vrbas – istakla je Golić u izjavi novinarima.

Radojičić je također dodao da će sada pomoći Hidroelektrane na Vrbasu, a da sve nadležne institucije u oba entiteta moraju da razgovaraju o sistemskom rješenju za uklanjanje plutajućeg otpada.

Eko-centar Bočac je kao ekološki projekat 2001.godine na istoimenom jezeru osnovalo preduzeće “Euro-hem“, s ciljem prikupljanja, korištenja i odlaganja plutajućeg otpada.

Teritorijalno pripada općinama Mrkonjić Grad, Kneževo i Banja Luka, od koje je udaljen 50, a 20 kilometara od Jajca.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Iz Grada kažu da se neće rušiti zaštićene građevine

Općina Stari Grad naložila uklanjanje zvučnika sa fasada zgrada u Štrosmajerovoj ulici

Univerzitet u Hong Kongu uklonio statuu u čast ubijenih na Tjenanmenu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo