Stranačke aktivnosti     | 11.08.2018. 11:04 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Aćimović: Zbog nesaradnje između entiteta izgubljene milijarde 

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Draško Aćimović upozorio je na pogubnost nedovoljne ekonomske saradnje između entiteta, navodeći da država zbog toga trpi ozbiljne posljedice.

„Jedan od osnovnih problema u ekonomiji BiH je blokada zajedničkog tržišta unutar zemlje.

Oficijelno, zbog političkog interesa, kojim se želi pokazati odvojenost dva entiteta i mogućnost samostalnog funkcionisanja, po principu, svakog za sebe, a neoficijelno, zbog jakog pritiska uvoznih lobija koji na toj matrici zarađuju nekoliko stotina miliona godišnje.

Ako uzmemo u obzir da spoljnotrgovinski deficit ima veliki uticaj na BDP, dolazimo do toga da nesaradnjom privrednih subjekata između dva entiteta BiH i nepotrebnim uvozom, direktno gubi na visini BDP, što povlači daljnji niz negativnih efekata.

Cilj za BiH mora biti rast BDP na min 5% ako želimo da privučemo investitore koji bi onda, sa svojim ulaganjima, automatski uticali na daljnji rast BDP. Bosna i Hercegovina je država i svi relevantni ekonomski pokazatelji se u svijetu prikazuju na nivou države, što implicira da sve blokade u razmjeni roba i usluga unutar entiteta direktno utiču na pad standarda svih građana, bez obzira gdje oni žive i koje su nacionalnosti. Ekonomija ne smije biti talac političkih igara.

Cilj novih vlasti na svim nivoima unutar BiH, poslije izbora, mora biti koordinacija tržista na teritoriji cijele zemlje. Ne kupujući u Banjaluci nešto što je proizvedeno u Tuzli ili ne koristeći neku uslugu u Sarajevu zato što je iz Mostara dolazi do direktnog udara na građane. 

Dodatni negativan efekt izaziva i izvoz roba, limitiran sa proizvodnjom u samo jednom entitetu. Smanjivanjem uvoza, povećavanjem zajedničkog izvoza, intenzivnom razmjenom roba unutar zemlje, privlačenjem ozbiljnih stranih investitora, Bosna i Hercegovina može doći za dvije godine do neophodnog rasta BDP od minimalno 5%, što bi svi građani osjetili na poboljšanju svog standarda“, izjavio je Aćimović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo