Bosna i Hercegovina     | 11.08.2018. 11:48 |

Odbačen zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za GIKIL

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. augusta (FENA) - Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo je Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za GIKIL d.o.o. Lukavac.

Građani Lukavca i građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da u svojim sredinama žive i rade u ekološki zdravom okruženju – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

- Naravno da su investicije i strana ulaganja potrebne i dobrodošle u našu zemlju, ali postrojenja hemijske i koksne industrije, poput GIKIL-a, kao i ostalih industrijskih djelatnosti koje negativno utiču na životnu sredinu, moraju poštovati zakonom propisane uslove. Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne može i neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina postane deponija za zastarjele tehnologije koje odbacuju razvijene zemlje svijeta – kaže se u saopćenju.

U narednoj sedmici federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetit će Lukavac i još jedanput dati podršku lokalnoj zajednici, nevladinim organizacijama i građanima u njihovim opravdanim zahtjevima za rješavanje ekoloških problema i poboljšanja životne sredine - saopćilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo