Bosna i Hercegovina     | 11.08.2018. 13:22 |

BH Konzorcij-Da se Sindikat policije KS uključi u razgovore o izmjeni pravilnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. augusta (FENA) - BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme daje podršku javno iznesenom stavu Sindikata policije Kantona Sarajevo da policijske uniforme policajaca u Sarajevu trebaju biti što kvalitetnije.

- Također, podržavamo i njihov zahtjev da se Sindikat uključi u razgovore o izmjeni, po našem mišljenju, neustavnog i nezakonitog Pravilnika o policijskim uniformama Kantona Sarajevo. Pozivamo premijera, ministra unutrašnjih poslova i policijskog komesara Kantona Sarajevo da, uz učešće Sindikata, o ovom pitanju hitno otvorimo dijalog, kako bi se riješio ovaj problem koji postoji već pet godina - navodi se u saopćenju BH Konzorcija.

Dodaje se da je neprihvatljivo da se „nezakonitim i neustavnim podzakonskim aktima onemogućava bilo kakva konkurencija u postupcima javnih nabavki, što je trenutno slučaj, te da se istovremeno pogoduje isključivo jednoj firmi koja uvozi policijske uniforme iz zemalja Dalekog istoka“.

U saopćenju se napominje da uniforme koje proizvode kompanije članice BH Konzorcija koriste policajci u Njemačkoj, Austriji i drugim zemljama Evropske unije.

- Ako smo u stanju ispoštovati norme kvalitete u tim državama, onda to sigurno možemo uraditi i u vlastitoj. Samo tražimo mogućnost da pod jednakim uslovima možemo učestvovati u postupcima javnih nabavki, jer to već pet godina u Kantonu Sarajevo ne možemo – navodi se u saopćenju.

Uvjereni smo, dodaju iz BH Konzoercija, da će upravo konkurencija dovesti do toga da policajci u KS imaju najkvalitetnije uniforme, a da će ujedno i izdvajanje iz budžeta za te namjene biti manje, nego je slučaj sada kada konkurencije nema.

Podsjećaju da je Zakon o javnim nabavkama BiH odredbom iz člana 3. propisao da “...svaki ugovorni organ ima obavezu osigurati pravičnu i aktivnu konkurenciju, u cilju najučinkovitijeg korištenja javnih sredstava u vezi sa predmetom nabave i njegovom svrhom”.

- Mi se borimo za poštivanje zakona i jednake uslove na tržištu i drago nam je da Sindikat policije KS ima istovjetne stavove. Uvjereni smo da se Sindikat, jer se ipak radi o policiji, slaže da nije u redu da se njihove uniforme nabavljaju na neustavan i nezakonit način. Od policije se najprije očekuje da se drže Ustava i zakona države jer ako ih ne poštuju, kako da ih onda provode – navodi se u saopćenju BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Proizvođači policijske i vojne opreme pozdravljaju raspravu o izmjeni Pravilnika

BH Konzorcij od KS-a traži da stavi van snage Pravilnik o policijskim uniformama

Uniforme policajaca u KS-u uskladiti sa Ustavom i zakonima FBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta