Sport     | 11.08.2018. 14:07 |

FK Goražde obilježava 100 godina postojanja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11. augusta (FENA) – U organizaciji Fudbalskog kluba (FK) Goražde u ponedjeljak, 13. augusta, bit će obilježeno 100 godina fudbala u gradu na Drini.

Organizatori najavljuju brojne sadržaje uz učešće najvećih zvijezda bh.nogometa, među kojima su i nekadašnji reprezentativci Elvir Bolić i Muhamed Konjić.

Predsjednik FK Goražde Muhamed Zejnilhodžić kazao je Feni da će centralni događaj biti utakmica između veterana FK Goražde i Humanih zvijezda koja će biti odigranau ponedjeljak u 17.30 sati na Gradskom stadionu „Midhat Drljević“.

- Ova utakmica je svojevrstan poklon klubu, gradu i najvijačima uz ovaj veliki jubilej koji je od izuzetnog značaja za FK Goražde. Želja nam je bila da ovaj jubilej obilježimo na poseban način. U saradnji sa Asocijacijom udruženja sportskih novinara i Sinanom Sinanovićem, došli smo na ideju da pozovemo tim humanih zvijezda koji čine bivši fudbalski asovi koje predvodi Fuad Muzurović. Po završetku utakmice predviđeno je druženje uz video projekciju fotografija koje svjedoče o proteklim decenijama kluba te dodjela zahvalnica i priznanja“ – ističe Zejnilhodžić.

Fudbal se u Goraždu počeo igrati 1918. godine i kroz fudbalski klub koji je ranije nosio druga imena prodefilovali su mnogi igrači iz svih struktura društvenog sistema.

- Uprkos teškoćama, prvenstveno finansijske prirode, sretni smo što klub egzistira i danas – kaže član Organizacionog odbora Nedžad Ušanović.

U proteklih 100 godina FK Goražde je dao stotine vrsnih igrača kroz generacije. Neki su igrali u državnim selekcijama, pa i Ligama petice, a pojedini od njih će nastupiti u ponedjeljak u timu veterana Goražda ili Humanih zvijezda.

Fudbal u organizovanom obliku u Goraždu počeo se igrati davne 1918.godine osnivanjem Fudbalskog kluba „Herceg Stjepan“, a mijenja ime 1922. godine u „Gošk“ koji je prvu međugradsku utakmicu odigrao protiv kluba Jugovića iz Foče. Klub je ovo ime zadržao sve do Drugog svjetskog rata. Poslije oslobođenja osnovan je 1946. godine nogometni klub "Bratstvo" koji je dvije godine kasnije dobio naziv „ Sloga“ a od 1952. godine, dobija novo ime „Pobjeda“ koje nosi do 1957. godine, kada se od ovog prave dva sportska kluba „ Gošk“ i „Radnički“. Oba kluba postoje sve do 1960. godine kada se spajaju u današnje „Goražde“.
Fudbalski klub Goražde danas je član Prve lige FBiH, sa školom fudbala koja broji više od  100 članova. Mlađe selekcije takođe bilježe uspješne rezultate u svojim ligama, a jedan od najvećih je osvajanje titule prvaka juniorske omladinske lige Centar 2016 godine.

Pokrovitelji manifestacije kojom će biti obilježeno 100 godina FK Goražde su Vlada BPK i Grad Goražde.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Fudbaleri Goražda jesenji dio sezone okončali na 10. mjestu Prve lige FBiH

FK Goražde počeo pripreme za nastavak Prve lige FBiH

Prvotimci Jedinstva s optimizmom otputovali u Goražde

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'