Bosna i Hercegovina     | 11.08.2018. 14:31 |

Mikerević: Obratiću se poslanicima u vezi s izvještajem Komisije za Srebrenicu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11.augusta (FENA) – Bivši premijer Republike Srpske (RS) Dragan Mikerević potvrdio je Feni da će prisustvovati posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, 14. augusta, za kada je najavljena rasprava o izvještaju Komisije za Srebrenicu, koji je 2004. godine usvojila Vlada RS-a čiji je bio predsjednik.

Mikerević je naveo da mu je odobreno 10-minutno izlaganje, uoči poslaničke rasprave o tački dnevnog reda: "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine“.

Posebno zasjedanje entitetskog parlamenta zakazano je na zahtjev predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji će se na sjednici obratiti poslanicima uvodnim izlaganjem u trajanju od 60 minuta.

-Neposredan povod za razmatranje Izvještaja Komisije Vlade RS-a od 15. decembra 2003. godine, je to što su 'Majke Srebrenice' predale njemačkim vlastima spisak s imenima više od 22.000 Srba koji su, prema njima, učestvovali u genocidu u Srebrenici – naveo je Dodik u zahtjevu.

Tvrdi da je navedeni spisak sačinjen uz prijetnje visokog predstavnika u BiH Peddyja Ashowdna 2004. godine.

-Svih proteklih godina spisak koji je sačinjen pod pritiskom, selektivno na bazi personalnih evidencija, bez činjenica, koristi se u nastojanju da se građanski rat u BiH prikaže kao agresija na BiH, a Vojsku i MUPRS-a kao zločinačku oružanu silu, te RS kao genocidnu tvorevinu – ustvrdio je.

Bošnjački političari su osudili Dodikovu inicijativu da se u parlamentu razmatra ovo pitanje, navodeći da se ne može osporiti genocid u Srebrenici.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana