Svijet     | 12.08.2018. 13:01 |

Amerika traži da se Britanija povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma

FENA Internet

LONDON, 12. augusta (FENA) - Sjedinjene Države u nedjelju su zatražile od Britanije da povuče svoje podršku nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. i umjesto toga udruži snage s Washingtonom u suprotstavljanju globalnoj prijetnji koju predstavlja Teheran.

Uprkos protivljenju evropskih saveznika, američki predsjednik Donald Trump u maju je povukao Sjedinjene Države iz sporazuma koje su potpisale svjetske sile i Teheran i u okviru koga su međunarodne sankcije Iranu ukinute u zamjenu za ograničenje nekih aspekata njegovog nuklearnog programa.

Otada, Britanija, Francuska i Njemačka nastoje održati sporazum u životu, dok je Trump pripremio nove sankcije, navodeći da je potreban izbalansiraniji i širi sporazum. Iran tvrdi da su američke sankcije "unilateralizam". 

Američki ambasador u Britaniji Woody Johnson naveo je da Teheran finansira "maligne aktivnosti" umjesto da ulaže u ekonomiju. Tvrdi da Iran treba učiniti opipljive i održive promjene kako bi se ponašao kao normalna zemlja.

- Do tada, Amerika će pojačavati pritisak i želi Britaniju na svojoj strani - napisao je  Johnson u novinama Sunday Telegraph, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo