Svijet     | 12.08.2018. 19:07 |

Lideri pet država potpisali konvenciju o Kaspijskom moru

FENA Internet

MOSKVA, 12. augusta (FENA) - Rusija, Iran, Kazahstan, Turkmenistan i Azerbajdžan potpisali su u nedjelju  u kazahstanskom gradu Aktauu konvenciju za rješavanje pravnih pitanja u toj strateški važnoj regiji bogatoj energentima. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako konvencija "popravlja isključivo pravo i odgovornost naših država za sudbinu Kaspijskog jezera i uspostavlja jasna pravila za njezinu kolektivnu upotrebu", saopćio je Kremlj, prenosi Xinhua.

-Dokument jasno regulira pitanja graničnih, navigacijskih i ribarskih režima, utvrđuje principe vojno-političke interakcije zemalja sudionica i garantira iskorištavanje Kaspijskog mora isključivo za miroljubive svrhe - rekao je Putin.

Prema riječima ruskog predsjednika, konvencija kao regulatorna baza za rješavanje pravnog statusa Kaspijskog mora omogućila je još šest sporazuma u oblastima ekonomije, prometa i sigurnosti, koji su također potpisani u nedjelju.

Na temelju sporazuma o ekonomskoj saradnji bit će prioritet izgradnja regionalnih trgovinskih i ekonomskih veza te produbljivanje saradnje potpisnica, država koje izlaze na Kaspijsko more.

Putin je također istaknuo mogućnosti saradnje između kaspijskih država u turizmu, ekologiji i očuvanju bioraspoloživih sredstava, suzbijanju trgovine drogama, kao i sprečavanje vanrednih situacija, navodi Kremlj.

-Potrebno nam je iskoristiti mogućnosti konvencije i potpisanih dokumenata kako bismo potaknuli trgovinske i ekonomske odnose između obalnih država - rekao je kazhstanski predsjednik Nursultan Nazarabyev, prenosi Interfax.

Također je rekao da su se pet država potpisale sporazum o mjerama za izgradnju povjerenja u vojnom sektoru u pokušaju osiguranja ravnoteže oružja u regiji i jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti.

Aktivnosti  za potpisivanje konvencije datiraju od 1996. godine, a ministri vanjskih poslova pet država postigli su konsenzus o njenom nacrtu u Moskvi u decembru 2017. godine.

Područje Kaspijskog mora raspolaže velikim zalihama nafte i prirodnog plina, a u toku su razgovori o izgradnji prekomorskog plinovoda koji bi povezao Turkmenistan i Azerbajdžan te olakšao prodaju plina Evropi. 

Sporazum će zemljama potpisnicama omogućiti vojnu prisutnost  u Kaspijskom moru.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo