Kultura     | 13.08.2018. 13:29 |

Fahradi: U razvijenim zemljama klasnu borbu pokušavaju sakriti

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 13. augusta (FENA) - Iranski režiser i scenarist Asghar Farhadi, dvostruki dobitnik Oscara i predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film 24. Sarajevo Film Festivala (SFF), izjavio je danas u Sarajevu da mu je za pisanje priče ili snimanje filma potrebna kriza u radnji koja prekida normalnu svakodnevnicu i stvara mogućnost za upoznavanje likova.

Publika SFF-a u okviru programa Open Air sinoć je imala priliku pogledati Farhadijev najnoviji film "Everybody Knows" (2018.) s Penélope Cruz i Javierom Bardemom, koji je svečano otvorio ovogodišnji Cannes Film Festival i prikazan u njegovom takmičarskom programu.

Farhadi je gostujući u okviru festivalskog programa "Kafa sa..." rekao da je u njegovom novom filmu, kao i u prijašnjim, prisutna izražena klasna razlika među likovima jer je uvjeren da se u nekim zemljama odvija skrivena klasna borba, koju u razvijenim zemljama pokušavaju sakriti.

- Kada sam posjetio Španiju uvidio sam da i oni imaju takvu situaciju i pokušao sam da je istaknem i stavim u prvi plan u svom filmu - naveo je Fahradi.

Dodao je da je od početka pisanja priče imao na umu Španiju jer je shvatio da je ta zemlja kulturološki vrlo slična Iranu po pitanju određenih unutrašnjih odnosa, ali i postojanja određenog nivoa harmonije između tradicionalnog i modernog načina života.

Farhadi je naglasio da su takvi poduhvati rizični jer mnogi režiseri koji snime filmove u stranim zemljama ne budu uspješni u tome, zbog čega on u takvim situacijama nastoji da film bude o nečemu što je slično i u njegovoj zemlji i što poznaje.

Asghar Farhadi je rođen 1972. i osvojio je, između ostalog, oskare za filmove "A Separation" (2012.) i "The Salesman" (2017.), što ga stvrstava među rijetke režisere koji su dva puta osvajali Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Gradačcu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo