Bosna i Hercegovina     | 13.08.2018. 15:13 |

S novom školskom godinom primjena Pravilnika o stručnom obrazovanju u BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 13. augusta (FENA) - U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je prezentovan Pravilnik o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata.

Kako pojašnjava resorni ministar Damir Žuga, njegovom primjenom koja počinje s novom školskom godinom značajno će biti unaprijeđen sistem srednjeg obrazovanja na području BPK Goražde.

- Pravilnikom o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata detaljno se uređuje način organizovanja i izvođenja praktične nastave te utvrđuju ciljevi, institucije i oblici izvođenja srednjeg sručnog obrazovanja i praktične nastave. Pravilnikom se regulišu prava i obaveze svih aktera u procesu srednjeg obrazovanja – kazao je ministar Žuga, uz napomenu da je riječ o jednom od najvažnijih pravilnika u aktuelnom mandatu.

Pojasnio je da u Ministarstvu i pedagoškom zavodu znaju kakve su probleme imali i konstantne opravdane prigovore privrednih subjekata, učenika, roditelja o neuređenosti ove oblasti.

- Zahvaljujući njemačkoj vladinoj organizaciji GIZ kojoj smo predstavili ovu ideju, ušli smo u realizaciju projekta "Stručno obrazovanje u BiH" kao jedna od četiri regije i uz ostalo rezultat toga je ovaj značajni akt – istaknuo je ministar.

Naglašava da je donošenje ovog pravilnika najveći iskorak prema dualnom sistemu obrazovanja, kakav postoji na zapadu.

- Naravno daleko smo mi još od toga, ali na ovaj način ćemo se sigurno približiti i dati vještine i kompetencije učenicima koji pohađaju srednje stručno obrazovanje, što je najvažnije, kako bi oni bili odmah nakon završetka obrazovanja adekvatni za tržište rada - ocijenio je Žuga.

Uporedo sa izradom pravilnika na kojoj je radio stručni tim sačinjen od predstavnika njemačke vladine organizacije GIZ, nastavnika praktične nastave, rukovodilaca škola, Privredne komore i drugih aktera, radilo se i na obuci mentora u privrednim subjektima, a organizovane su i studijske posjete Njemačkoj. 

- Samo privredni subjekti koji imaju obučene mentore moći će se prijaviti za praktičnu obuku učenika. Šesnaest mentora već je završilo obuku, nova grupa ide do kraja mjeseca. Do početka primjene pravilnika ima još posla, ali zaštita na radu, određene naknade za učenike, za prevoz, boravak učenika u privrednim subjektima i usklađenost nastavnih planova i programa sa privrednim subjektima samo su neki od bitnih segmenata regulisanih pravilnikom čija izrada je trajala godinu dana i zaista smo ponosni na ono što smo uspjeli uraditi – kazao je resorni ministar u Vladi BPK Goražde.

Podvukao je da je krajni cilj donošenje zakona koji će imati dodatnu težinu ali, kako je kazao, u aktuelnim turbulentnim političkim vremenima trenutno najbolje rješenje je pravilnik koji u slučaju potrebe može izmijeniti i sam ministar.

Prezentacija Pravilnika o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata planirana je i u drugim kantonima Federacije BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Za nabavku opreme za kompleks bazena u Vitkovićima odobreno 350.000 KM

U Općini Pale u FBiH obilježena 28. godišnjica reintegracije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom