Kultura     | 13.08.2018. 19:23 |

Premijera dokumentarnog filma BHRT-a 'Gledati istini u oči' na SFF-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. augusta (FENA) - Svjetska premijera dokumentarnog filma "Gledati istini u oči" autorice Vesne Marić, snimljenog u produkciji Radio-televizije Bosne i Hercegovine, bit će održana sutra u Cinema Cityju u selekciji BH Film 24. Sarajevo Film Festivala.

- Moj život je sjajan i moćan i beskrajan - kazala je Edna Šunjić na kraju filma. Izjava snažna kada je izgovori bilo ko, a pogotovo ako je to Edna, mlada sarajka sa Down sindromom.

Pored Edne Šunjić, film prati i Senku Hajrić, koja boluje od Prader Willi sindroma i otkriva sudbine i živote djece i odraslih, invalida i onih sa poteškoćama u razvoju te i govori o tome kakvu i koliku pomoć im njihov grad Sarajevo nudi ili ne, saopćili su organizatori.

Uz određen broj izjava aktuelnih političara iz radio intervjua, borci za prava invalida u filmu pojašnjavaju situaciju u Sarajevu. Film nameće jedan zaključak, a to je da se ne može očekivati mnogo od opštine, grada ili države. 

Tako Edna uz pomoć svoje porodice vodi ispunjen, aktivan život i osvaja zlatne medalje na Specijalnoj Olimpijadi u Austriji. Senka, uz pomoć ljudi iz cijelog svijeta koji su slali donacije, uspijeva dobiti kosu platformu sa kojom može da savlada stepenice i izađe iz kuće u svojim invalidskim kolicima.

Scenarij i režiju filma potpisuje Vesna Marić. Film je sniman tokom 2017. i 2018. godine  u produkcija Dokumentarno-savremenog programa Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Direktor fotografije Vanja Ban, ton Alen Ališah, muzika Ashar Kurtović, montaža Zlatko Šćeta.

Urednica  filma za BHT 1 Antonela Pehar Šimunović izrazila je zadovoljstvo što takvim dokumentarnim ostvarenjem nastavljaju dosadašnji niz uspješnih koprodukcija, jer je riječ o filmu koji već u procesu nastanka postiže cilj - redateljica i cijela ekipa  su uspjeli poboljšati život jedne od junakinje filma koja treba pomoć.

- Preostaje nam da vidimo na koje će sve načine ovaj film potaći pojedince i društvo da nastave stvarati sredinu u kojoj nam je svima udobno i u kojoj imamo priliku pokazati najbolje od sebe - istakla je Pehar Šimunović i dodala da vjeruje da će i ostali autori koji su poslove potražili van granica BiH doći i obogatiti domovinu pričama i tako dati svoj doprinos izgradnji senzibilnijeg društva. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Imširević: Muhamed Ali se za ljudska prava borio šakama, ali i riječima (VIDEO)

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana