Bosna i Hercegovina     | 14.08.2018. 10:22 |

Dodikovim obraćanjem počela posebna sjednica NSRS o Srebrenici

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 14. augusta (FENA) – Na zahtjev predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u Banjoj Luci je danas počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj će biti razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Bošnjački poslanici ne podržavaju raspravu o ovoj temi, te ukazuju da se genocid u Srebrenici ne može osporiti, jer je potvrđen sudskim presudama.

Osim Dodika, parlamentu će se obratiti i Dragan Mikerević, koji je bio predsjednik Vlade RS 2004. godine, kada je usvojen izvještaj Komisije za Srebrenicu, kao i tadašnji entitetski predsjednik Dragan Čavić.

Sjednici ne prisustvuju članovi Komisije za Srebrenicu, a u saopćenju su istakli da je informacija o kojoj će se raspravljati u parlamentu „površna“.

Pitaju i zašto na zasjedanje nisu pozvani predstavnici radne grupe, koja je sačinila spisak od oko 22.000 pripadnika bivše Vojske RS koji se dovode u vezu s  dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine. 

Dodik je sjednicu parlamenta zatražio nakon što je predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe" Munira Subašić predala taj spisak njemačkom tužiocu. Dodik tvrdi da je „informacija Komisije za Srebrenicu puna netačnosti“ i da međunarodna komisija treba da utvrdi i stradanja Srba na tom području. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'