Svijet     | 15.08.2018. 11:22 |

Nakon Kaspijskog sporazuma, 'energetski dijalog' Putina i Berduimuhamedova

FENA Internet

MOSKVA, 15. augusta (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će "energetski dijalog" u nizu bilateralnih pitanja o kojima će razgovarati sa svojim turkmenistanskim kolegom Gurbanguli Berdimuhamedovim tokom dana, saopćio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u telefonskoj konferenciji s novinarima.

Rusija je prekinula nabavke gasa iz Turkmenistana prije više godina dok  Ashgabat snabdijeva Kinu gorivom.

Iran i četiri bivše sovjetske republike - Rusija, Kazahstan, Turkmenistan i Azerbejdžan- usuglasili su se u nedjelju  oko toga kako da podijele potencijalno goleme naftne i gasne resurese Kaspijskog mora, otvarajući put za novu eksploataciju energenata i projekte plinovoda.

Jedan od tih je i plinovod preko Kaspijskog mora koji bi prebacivao prirodni gas iz Turkmenistana u Azerbejdžan i dalje u Evropu, omogućujući mu da se natječe s Rusijom na zapadnim tržištima, prenosi Reuters. 

Rusija, Iran, Kazahstan, Turkmenistan i Azerbajdžan potpisali su u nedjelju  u kazahstanskom gradu Aktauu konvenciju za rješavanje pravnih pitanja u toj strateški važnoj regiji bogatoj energentima. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je  u Aktauu kako konvencija "popravlja isključivo pravo i odgovornost naših država za sudbinu Kaspijskog mora i uspostavlja jasna pravila za njezinu kolektivnu upotrebu".

-Dokument jasno regulira pitanja graničnih, navigacijskih i ribarskih režima, utvrđuje principe vojno-političke interakcije zemalja sudionica i garantira iskorištavanje Kaspijskog mora isključivo za miroljubive svrhe - rekao je Putin.

Prema riječima ruskog predsjednika, konvencija kao regulatorna baza za rješavanje pravnog statusa Kaspijskog mora omogućila je još šest sporazuma u oblastima ekonomije, prometa i sigurnosti, koji su također potpisani u nedjelju.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Stotine kuća i parcela poplavljeno u ruskoj oblasti Kurgan

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Poplave zahvatile rusku oblast Kurgan dok rijeka Tobol raste

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!