Bosna i Hercegovina     | 15.08.2018. 12:26 |

Gradiška dobija status grada

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15. augusta (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas, na sjednici u Banjoj Luci, Nacrt zakona o gradu Gradiška i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS.

Opština Gradiška je na osnovu Odluke Skupštine opštine od 16. februara 2017. godine pokrenula postupak za dodjelu statusa grada dostavljanjem te odluke Vladi RS i informacija i podataka kojima se ovakav zahtjev opštine Gradiška opravdava.

Stav organa opštine Gradiška jeste da postoje svi zakonom predviđeni uslovi da se opštini Gradiška zakonom dodijeli status grada.

- Budući da opština Gradiška ispunjava zakonom propisane uslove, neophodno je da se istovremeno sa izradom  Zakona o Gradu Gradiška pristupi izradi Nacrta zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske - rečeno je u Vladi RS.

Vlada je usvojila i Informaciju o vanjskotrgovinskom prometu u kojoj se navodi da je u prvih šest mjeseci 2018. godine u odnosu na isti period 2017. ostvareno povećanje vanjskotrgovinskog prometa za 9,65 posto, te da je pokrivenost uvoza izvozom 72,79 posto.

Vlada je u funkciji Skupštine Javnog preduzeća „Autoputevi RS" naložila da se od plaćanja putarine oslobode vozila u vlasništvu lica s invaliditetom sa 80 ili više procenata tjelesnog oštećenja, odnosno lica kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60 ili više procenata.

Oslobođena od plaćanja putarine bi trebalo da budu i vozila registrovana na udruženja i saveze organizacija lica s invaliditetom, a koja imaju status udruženja od javnog interesa i vozila kojim se prevoze oboljeli od rijetkih bolesti u svrhu liječenja. Plaćanja putarine oslobađaju se i vozila sa oznakom civilne zaštite.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ured za veterinarstvo BiH - Na području Gradiške potvrđen virus ptičije gripe

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo