Bosna i Hercegovina     | 15.08.2018. 13:50 |

Na području općina Sanski Most i Prnjavor oduzeti rezani duhan i naočale

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15. augusta (FENA) - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na području općina Sanski Most i Prnjavor u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su sitno rezani duhan, sunčane i dioptrijske naočale tržišne vrijednosti 28.300 KM.

Prilikom operativnog postupanja ovlaštenih službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UIO iz Banja Luke, na području općine Sanski Most utvrđeno je da vlasnik jedne trgovinske radnje inicijala S.A. vrši prometovanje akcizne robe koja nije obilježena akciznim markicama UIO. Tom prilikom je pronađen i privremeno oduzet rezani duhan u vrijednosti 3.600 KM.

Na području iste općine službenci UIO otkrili su da odgovorna osoba u jednom pravnom subjektu inicijala A.H. vrši prodaju sunčanih i dioptrijskih naočala, za koje ne postoji dokumentacije o provedenom carinskom postupku uvoza ove robe u BiH. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 9.700 KM.

Postupajući po informaciji MUP RS-PS Prnjavor, službenici UIO su kod osobe inicijala M.S. pronašli i oduzeli određenu količinu rezanog duhana vrijednosti 15.000 KM. Ni za tu robu nije postojala dokumentacija o porijeklu, niti je rezani duhan bio obilježen akciznim markicama UIO, te je pronađena količina rezanog duhana privremeno oduzeta.

Protiv počinioca opisane nezakonitosti bit će pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Prihodi od indirektnih poreza veći za 187 miliona KM

Januar donio novi rast prihoda od indirektnih poreza

Tegeltija uručio digitalni kvalifikovani potpis ministru Forti (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!