Stranačke aktivnosti     | 15.08.2018. 18:38 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Aldijana Smailhodžić: Lakše je gradonačelniku priznati da je obmanuo javnost, nego građanima trpiti bolesti koje se s deponije šire

Danas je u Goraždu gorila deponija u Šišetima. Podsjećamo, Naša stranka je još u aprilu 2017. podnijela inicijativu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH prema Federalnom ministarstvu okoliša s ciljem gašenja ove deponije. Povod je bila studija Instituta za zaštitu, ekologiju i obrazovanje Tuzla te nalaz Agencije za vodno područje rijeke Save. Oba ta dokumenta ukazivala su na potrebu zatvaranja deponije u Šišetima. Također, iz Naše stranke tražili su rješenje i u Skupštini BPK i u Gradskom vijeću Goražda. Upozoravali su na sumnjiv ugovor s bahreinskim investitorom o izgradnji regionalne deponije i na kraju se ispostavilo da od tog ugovora nema ništa. Sad je u priči francuski investitor. Aldijana Smailhodžić, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Goražda, kaže: “Ugovor od 45 milona je potpisan u septembru 2016. s investitorom iz Bahreina i, naravno, postojali su rokovi za izvedbu radova koji nisu ispoštovani. Naša pretpostavka da je rješenje deponije bilo samo predizborno obećanje načelnika, iz 2016., nažalost, ispostavila se kao tačna. Tražili smo raskidanje ugovora, ali naša inicijativa nije dobila većinu iako smo sve vrijeme govorili da je ugroženo zdravlje stanovništva i da je ova deponija eko bomba. Uglavnom, sada je kao investitor iz Katara odustao, ali je, opet kao, obećanje dao novi investitor iz Francuske pa se sada on čeka i mišljenja sam da je to još jedno predizborno obećanje koj neće biti ispunjeno.” Ono što treba, kako kažu iz Naše stranke, jest poništiti sve dosadašnje ugovore i raspisati novi, realniji: “Rješenje je da Gradsko vijeće donese odluku o poništenju ugovora, a da se pod hitno u priču uključe i Kanton i Federalno ministarstvo okoliša. Investicija od preko 40 miliona je nerealna ako se uzme u obzir da ovdje živi 23.000 ljudi. Bilo kojem investitoru deponija s tako velikim ulaganjem a malim povratom sredstava dugoročno je neisplativa. Sve je, dakle, neupotrebljivo, sve što je planirano do sada s prijašnjim projektom, ali gradonačelniku je teško priznati da je obmanuo javnost. Mislim da je lakše njemu to priznati nego građanima podnositi bolest koja se s deponije širi”, kaže Smailhodžić.
Odjel za odnose s javnošću

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom