Stranačke aktivnosti     | 16.08.2018. 10:19 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Amir Hasičević: Klirinški dug je najbolji pokazatelj da nas vlast vodi u ekonomsku i svaku drugu katastrofu

Vijest o utrošku sredstava klirinškog duga u FBiH na isplatu plaća i druge redovne rashode u federalnoj administraciji komentira Amir Hasičević, ekonomski stručnjak koji je na predstojećim izborima nositelj liste Naše stranke za Parlament Federacije BiH u izbornoj jedinici 2.

"Bosna i Hercegovina je posljednja država nasljednica bivše SFRJ prema kojoj je Rusija izmirila klirinški dug, ali je i jedina kojoj je taj dug isplaćen u gotovom novcu.

BiH je od Ruske Federacije 8. avgusta 2017. isplaćeno 125.157.834 dolara. Od tog iznosa Federaciji BiH je pripalo 72.591.543 dolara ili 58 posto, a institucijama BiH 12.515.783 dolara.

Premijer Federacije Fadil Novalić je u augustu prošle godine izjavio da se novac iz klirinškog duga usmjeri u infrastrukturne projekte, konkretno u brzu cestu Lašva-Travnik.

U decembru 2017. usvojen je Zakon o akcizama, s ciljem izgradnje cestovne infrastrukture. Izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2017. godinu bila su planirana sredstva za kapitalne transfere za izgradnju autocesta i brzih cesta u iznosu od 107.000.000 KM, koji su se trebali finansirati iz primitaka od sukcesije klirinškog duga. Ovih dana saznajemo da je novac od klirinškog duga u FBiH potrošen na isplatu plaća i druge redovne rashode.

Propuštena je istorijska prilika. Novac od klirinškog duga nije uložen u stvaranje nove vrijednosti i za općedruštvenu korist. To govori da Vlada Federacije nema jasnu strategiju ulaganja, oslanja se na finansijske akrobacije i to je neozbiljno upravljanje. I, što je najgore, ova sredstva će samo privremeno zatvoriti budžetski deficit do izbora. Nakon toga, nema više nasljedstva koje će moći napuniti rupu bez dna, što je administracija FBiH. Morat ćemo krenuti u stvaranje nove vrijednosti, to će biti moguće samo s novim ljudima. Želim skrenuti pažnju javnosti na ovaj problem, on je krucijalan. Jedino što se može uraditi jest srušiti ih na izborima. U suprotnom, srljamo u ekonomsku, a samim tim i u svaku drugu katastrofu."

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo